Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

Kolagén pre psy? Áno, potrebujú ho tak ako ľudia

Kolagén pre psy? Áno, potrebujú ho tak ako ľudia Foto: Incapet Collagen

To, že my ľudia by sme si postupne mali dopĺňať kolagén, je už pomerne známy fakt. Ale kolagén pre psy?

Bratislava 14. júna (OTS) - Ak to počujete po prvý raz, vedzte, že psom môže kolagén chýbať už v mladom veku a preto je u nich táto otázka ešte pálčivejšia. No a každý zodpovedný chovateľ určite vie, že pre dlhý a šťastný život psíka treba urobiť maximum.

Kolagén je bielkovina zodpovedná za pružnosť kože, tkanív, chrupavky, nachádza sa aj v kostiach a posilňuje tiež vlasy či nechty. Ľudské telo si ho tvorí samo len do určitého veku a preto nám môže chýbať. Ešte naliehavejšie je to potom u psov: tí totiž starnú dokonca rýchlejšie, než ľudia. Znamená to, že pes môže už v mladom veku pociťovať následky nedostatku kolagénu. Patria sem bolesti pohybovej sústavy, náchylnosť na zranenia, rozvinutie degeneratívnych ochorení pohybového aparátu najmä u veľkých plemien psov. A po takýchto problémoch zrejme žiadny majiteľ netúži. „Keď si uvedomíte, že ten pes dosiahne svoju optimálnu výšku možno do tých 14-16 mesiacov, to je taká predstava, ako keby my sme za 7 rokov mali vyrásť na svoju dospelú výšku. Čiže ten nápor na pohybový aparát a hlavne na tie kosti je obrovský. Takže keď chceme zabrániť tomu, aby nám dochádzalo k nejakým deformitám psíka, je veľmi potrebné pridávať do stravy kolagén,“ hovorí veterinárka Zuzana Fekečová.

Kolagén pre psy dnes už nie je problém nájsť. Na trhu je Incapet Collagen, prémiový český produkt, ktorý je mladším bratom známeho Inca Collagenu určeného pre ľudí. Ten zaznamenal za 6 rokov existencie veľký úspech, má už na konte okolo 150 tisíc spokojných zákazníkov, ktorí si užívajú jeho skvelé účinky. Možno teda s radosťou konštatovať, že Incapet Collagen pre psov vznikol po tom, čo bol úspešne testovaný na ľuďoch.

Podľa čoho nájsť ten najlepší kolagén pre psy? Je to jednoduché, ak poznáte kritériá kvalitného kolagénu. V tomto je najpodstatnejší spôsob výroby. Mal by to byť kolagén hydrolyzovaný – štiepený za studena, bez tepelných úprav, ktoré často molekulu kolagénu nenávratne denaturujú. Ďalej by mal byť z kvalitných zdrojov – existujú výskumy, podľa ktorých je najlepšie stráviteľnou formou kolagén získavaný z morských rýb. Ten navyše nepotrebuje tepelné úpravy, teda pri spracovaní enzymatickou hydrolýzou sa v ňom zachovajú všetky benefity a telo psa ho ľahko spracuje ako svoj vlastný. V neposlednom rade by mal byť kolagén 100% čistý. Rôzne prímesi by mohli totiž narušiť vstrebateľnosť kolagénu. “Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu,“ vysvetlila biochemička Dagmar Petrová.

Presne tieto kritériá kvality spĺňa Incapet Collagen. Je čistý, bioaktívny a pozostáva z troch najdôležitejších typov kolagénov, potrebných pre telo cicavca, čo z neho robí kvalitnú kĺbovú výživu. Psy Incapet Collagen milujú pre jeho prirodzenú arómu morských rýb, takže stačí posypať ním obľúbené krmivo psa a s konzumáciou nie je najmenší problém.



Účinky v tele psa sú skvelé:
• Pomáha posilniť chrupavky, mäkké tkanivá, kĺby
• Zlepšuje a napomáha hojeniu rán po rôznych chirurgických zákrokoch a zraneniach
• Pomáha pri celkovej regenerácii zvierat s vysokou fyzickou záťažou
• Výrazne pomôže zlepšiť mobilitu starších zvierat
• Napomôže liečeniu krívania, opuchov kĺbov, bolestivých kĺbov, degeneratívnych či iných ochorení kĺbov, dysplázie bedier, luxácie jabĺčka a podobne
• Pomôže spevniť kosti, posilniť zuby
• Zlepšuje kvalitu srsti a pazúrikov
• Pomáha pri hojení a regenerácii pokožky pri rôznych kožných problémoch



Tento kolagén zmenil môjmu yorkimu život. Ako väčšinu yorkšírov, aj toho môjho trápia kĺby. Asi pred troma mesiacmi zle skočila z postele a mala problém so zadnou labkou. Zverolekárka sa, samozrejme, o Sandy výborne postarala, ale labka ju trápila aj naďalej. Môj kamarát mi odporučil Incapet Collagen. Šla som do toho. Milo ma prekvapilo, že Sandy tento kolagén hneď zachutil, nerobil jej žiadne problémy s trávením a po dvoch týždňoch prestala krívať a je opäť spokojný psík,“ hodnotí majiteľka Paula Jablonovská.

Pridajte sa k tým majiteľom psov, ktorí myslia na ich budúcnosť a okrem kvalitnej stravy im doprajú čosi naviac. Dávku elixíru mladosti, nenahraditeľnej bielkoviny kolagénu, ktorá zaistí psovi zdravie a vitalitu na celý život.