Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

Medveď, ktorý usmrtil muža v Taliansku, už predtým napadol dvoch ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Rodina mŕtveho bežca má v úmysle zažalovať štát a vedenie provincie, informovala v sobotu tlačová agentúra ANSA.

Rím 12. apríla (TASR) - Medveďa, ktorý usmrtil 26-ročného muža v severnom Taliansku, identifikovali ako 17-ročnú samicu, ktorá už napadla iných dvoch ľudí. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy denníka The Guardian.

Andrea Papi, ktorého v stredu pochovali, sa stal prvou obeťou medveďa v Taliansku v modernej dobe. Podľa environmentálneho združenia Legambiente sa nič podobné nestalo za uplynulých 150 rokov.

Prokuratúra v provincii Tridentsko-Horná Adiža podľa vzorky DNA identifikovala medvedicu ako JJ4. Za nebezpečnú bola považovaná od júna 2020, keď napadla muža a jeho syna v blízkosti horskej útulne na Monte Peller. Guvernér provincie rozhodol o jej odchyte a usmrtení, pre námietky skupín na ochranu práv zvierat súd rozhodnutie pozastavil. Príkaz napadol aj vtedajší minister životného prostredia Sergio Costa.

Ako kompromis sa dohodlo, že medvedica bude vybavená rádiovým obojkom. Keď sa batéria v zariadení vybila, poloha medvedice JJ4 sa nedala zistiť.

Papi zomrel minulú stredu, keď si bol zabehať neďaleko svojej obce Caldes. Jeho rodina zalarmovala úrady, keď sa nevrátil domov. Pátrací tím našiel jeho mŕtve telo v noci. Ako ukázala pitva, utŕžil hlboké rany na krku, rukách a hrudníku.

Medvedica JJ4 je potomok medvedieho páru, ktorý bol začiatkom roku 2000 privezený zo Slovinska v rámci projektu Life Ursus. Cieľom bolo zvrátiť úbytok populácie medveďa hnedého v oblasti.

V súčasnosti žije v Tridentsku približne 100 medveďov a zvyšuje sa tiež ich blízky kontakt s ľuďmi. V marci tam napadol muža iný medveď.

Rodina mŕtveho bežca má v úmysle zažalovať štát a vedenie provincie, informovala v sobotu tlačová agentúra ANSA. Žaloba sa údajne zameria na to, že projekt návratu medveďov sa uskutočnil bez súhlasného referenda miestnych obyvateľov.