Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útulkovo

Medveďa, ktorý prežil ostreľovanie na Ukrajine, previezli do Škótska

a snímke medveď čierny Jampil v škótskom West Calderi 12. januára 2024. Foto: TASR/AP

O medveďa sa po jeho záchrane starala belgická charitatívna organizácia.

Londýn 12. januára (TASR) - Ázijského čierneho medveďa, ktorého päť mesiacov po ruskej invázii v roku 2022 našli v opustenej súkromnej zoologickej záhrade na východe Ukrajiny, previezli v piatok do jeho nového trvalého domova v Škótsku.

Ako informovala agentúra Reuters, medveď menom Jampil - pomenovaný po dedine Jampiľ v Doneckej oblasti, kde ho našli, - bol jedným z mála z 200 zvierat v zoo, ktoré ostreľovanie areálu prežili.

O medveďa sa po jeho záchrane starala belgická charitatívna organizácia. Jeho novým domovom je Five Sisters Zoo nachádzajúca sa asi 32 kilometrov západne od škótskeho Edinburghu.

Krátko pred tým, ako Jampila v ukrajinskej súkromnej zoo našli dobrovoľníci zo zvieracieho útulku, pri jeho oplotenom výbehu vybuchol delostrelecký granát.

Medveď pri výbuchu utrpel otras mozgu a celkovo "bol v hroznom stave". "Ešte päť dní a už by ho nedokázali zachrániť," uviedol Brian Curran, majiteľ Five Sisters Zoo, kam v piatok Jampila previezli.

Curran doplnil, že aj medvede môžu trpieť duševnými problémami podobnými posttraumatickej stresovej poruche (PTSD) po tom, čo zažijú niečo traumatické.

Aby sa Jampil v novom domove vyhol výraznému stresu a cítil sa pohodlne, na spoluprácu s ním bol najatý tím najlepších špecialistov.

Jampil bude zatiaľ v dočasnom výbehu. Zoologická záhrada, ktorá predtým prichýlila aj medvede z kočovných cirkusov, zhromažďuje finančné prostriedky na výstavbu jeho nového trvalého výbehu.