Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Útulkovo

Medvede zachránené z ukrajinského útulku našli nový domov v Nemecku

Na snímke je ázijská čierna medvedica Malvina, ktorá bola evakuovaná zo záchranného centra pre zvieratá neďaleko Kyjeva, po bezpečnom príchode do nemeckého Weidenfelde, 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Medvede žili v útulku pre zvieratá s názvom White Rock Shelter, ktorý sa nachádza približne 40 minút jazdy autom od Kyjeva. Po ruskej invázii na Ukrajinu museli útulok evakuovať.

Berlín 18. marca (TASR) - Tri medvede z ukrajinského útulku pre zvieratá boli zachránené z vojnovej zóny a prevezené do Nemecka, oznámila vo štvrtok Nemecká nadácia na ochranu zvierat (AWF), z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

Medvedica Malvina teraz môže pokojne nažívať v centre pre ochranu zvierat Weidefeld na severe Nemecka. Dvaja mladí hnedí medvedi, Popeye a Asuka, našli svoj nový domov v Alternatívnom medveďom parku v stredonemeckom Worbise.

Jeho manažér Bernd Nonnenmacher, ktorý mal na starosti prepravu medveďov z Ukrajiny, uviedol, že išlo o "vyčerpávajúcu záchrannú operáciu" a jeho tím pri návrate strávil na hraniciach "13 hodín z dôvodu byrokratického šialenstva".

Medvede žili v útulku pre zvieratá s názvom White Rock Shelter, ktorý sa nachádza približne 40 minút jazdy autom od Kyjeva. Po ruskej invázii na Ukrajinu museli útulok evakuovať. Medvede boli dočasne ukrývané na západe Ukrajiny neďaleko Ľvova.

Päťčlenný záchranársky tím pod vedením Nonnenmachera priviezol medvede Popeya a Asuku do Nemecka v stredu po trojdňovej ceste, ktorá merala vyše 2000 kilometrov.