Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Útulkovo

Na pobrežie v Baja California v Mexiku vyplavilo 137 mŕtvych uškatcov

Tri mláďatá uškatca . Foto: TASR/AP

Uškatec kalifornský je v Mexiku chráneným druhom. Vyhynutie mu však podľa odborníkov zatiaľ nehrozí.

Mexiko 14. septembra (TASR) - Mexický Úrad pre ochranu životného prostredia v nedeľu oznámil, že na pobrežie Tichého oceánu v štáte Baja California vyplavilo 137 mŕtvych uškatcov. Informovala o tom agentúra AP.

Uškatce najčastejšie zomierajú po zrážkach s loďami alebo v dôsledku zranení po uviaznutí v rybárskych sieťach. Z vyhlásenia úradu však vyplýva, že vyplavené uškatce nevykazovali viditeľné známky poranení.

Úrad dostal hlásenie o mŕtvych zvieratkách 4. septembra. Ich telá bez známok života objavili na 130-kilometrovom úseku v okrese Comondú v štáte Baja California.

Príčina smrti nie je známa. Pracovníci úradu zobrali z tiel uškatcov vzorky tkaniva na analýzu, ktorá by mala príčinu nešťastia vyjasniť.

Uškatec kalifornský je v Mexiku chráneným druhom. Vyhynutie mu však podľa odborníkov zatiaľ nehrozí.

Vyhlásenie mexického úradu prichádza iba deň po oznámení smrti populárneho amerického uškatca Maxa, ktorý svoj život prežil v oceanáriu Oregon Coast Aquarium v Newporte v štáte Oregon. Max zomrel vo veku 30 rokov na zlyhanie srdca. Priemerný vek uškatcov je približne 20 rokov, píše internetový portál oregonskej televíznej stanice KVAL-13.

"Max chcel vždy potešiť svojich trénerov. Jednou z jeho obľúbených činností bol aport hračiek. Bez toho, aby sme sa pýtali nám nosil hračky z bazéna, pričom na nás hľadel, akoby spravil najlepšiu vec na svete, za ktorú si zaslúži vedro plné rýb...Maxa mali radi nielen jeho tréneri a návštevníci (oceanária), ale aj ostatné uškatce v bazéne," uviedla Brittany Bladesová - kurátorka vodných cicavcov v oceanáriu.

"Navždy bude mať špeciálne miesto v mojom srdci aj v srdciach mnohých ďalších (ľudí)," dodala Bladesová.

Max sa narodil v roku 1990 v zoologickej záhrade v Chicagu. V Oregon Coast Aquarium žil od jeho otvorenia v roku 1992. Maxa minulý týždeň hospitalizovali na Oregonskej štátnej univerzite po tom, čo sa u neho objavil kašeľ. Počítačová tomografia ukázala kongestívne srdcové zlyhanie, ktorému Max napokon podľahol, dodáva KVAL-13.