Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Útulkovo

Ochranári: Mokrade sú domovom vyše stotisíc druhov živých organizmov

Na snímke pohľad na jednu z mokradí. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Bez fungujúcich mokradí, zdravých riek a prirodzených riečnych procesov nie je možné implementovať reálne mitigačné a adaptačné opatrenia v súvislosti s klimatickou zmenou, uviedol Ján Gúgh.

Bratislava 2. februára (TASR) - Mokrade sú domovom viac ako stotisíc druhov živých organizmov po celom svete. Tiež plnia významnú úlohu pri globálnej produkcii potravín, sú zdrojom pitnej vody či pomáhajú tlmiť výkyvy počasia. Poukázala na to Zuzana Lackovičová zo spoločnosti SOS/BirdLife Slovensko pri príležitosti piatkového svetového dňa mokradí. Priblížila, že téma na tento rok "Mokrade a ľudské blaho" je o vzájomnom prepojení mokradí a rôznych aspektov ľudského zdravia.

"Bez fungujúcich mokradí, zdravých riek a prirodzených riečnych procesov nie je možné implementovať reálne mitigačné a adaptačné opatrenia v súvislosti s klimatickou zmenou," uviedol Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko. Podotkol, že ochrana, zachovanie a obnova mokradí je jednou z ich hlavných priorít. Zároveň význam mokradí rastie stupňujúcou sa klimatickou krízou.

Taktiež ich revitalizácia a implementovanie vodozádržných opatrení predstavujú jeden z nástrojov, ako sa môže spoločnosť prispôsobiť a zmierniť dosahy zmeny klímy. "Revitalizačné a vodozádržné opatrenia realizujeme v mokradiach chránených vtáčích území Senianske rybníky, Medzibodrožie, Poiplie, Parížske močiare, Žitavský luh, Horná Orava, Dubnické štrkovisko, Záhorské Pomoravie a Dunajské luhy," doplnil Matej Repel zo spoločnosti.

Spoločnosť pripomenula, že záchranu Halovho močiara možno finančne podporiť na ich webovej stránke.