Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Útulkovo

Policajti by mohli otvoriť byt aj kvôli týranému zvieraťu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Oprávnenie otvoriť a vstúpiť do bytu majú v súčasnosti policajti v prípade dôvodnej obavy z ohrozenia života či zdravia, alebo závažnej škody na majetku, ak vec neznesie odklad.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Policajti by mohli mať oprávnenie otvoriť byt alebo iný uzavretý priestor aj pri dôvodnom podozrení, že sa v byte nachádza týrané zviera. Ministerstvo vnútra SR to navrhuje v novele zákona o Policajnom zbore, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Policajné hliadky v súčasnosti nemôžu vstúpiť na miesto s nahláseným týraným zvieraťom, ak s tým nesúhlasí majiteľ alebo ak sa majiteľ na mieste nenachádza a je nedosiahnuteľný.

„Absencia takéhoto oprávnenia eliminuje možnosť efektívne zasiahnuť voči pretrvávajúcemu protiprávnemu stavu, je znemožnené jeho odstránenie, posúdenie (napríklad či ide o priestupok alebo trestný čin a okolností ich páchania) a v prípade potreby zadokumentovanie, ako aj zachránenie týraného zvieraťa," argumentuje rezort v materiáli.

Ako vysvetľuje ministerstvo, policajti zväčša na miesto privolávajú úradných veterinárných lekárov z príslušných regionálnych veterinárnych a potravinových správ, ktorí sa následne vyjadrujú k zdravotnému stavu zvieraťa a jeho chovným podmienkam, respektíve vykonajú veterinárnu kontrolu. Osobitnými prípadmi páchanými v rôznych priestoroch či na pozemkoch sú chovy zvierat na účel produkcie mláďat, napríklad psov, tzv. množiarne, prípadne organizácie a realizácie tzv. psích zápasov.

Oprávnenie otvoriť a vstúpiť do bytu majú v súčasnosti policajti v prípade dôvodnej obavy z ohrozenia života či zdravia, alebo závažnej škody na majetku, ak vec neznesie odklad. Zároveň aj vtedy, ak sa v byte zdržuje páchateľ úmyselného trestného činu a nerešpektuje výzvy polície na jeho opustenie. Rovnako aj v prípade, že sa v byte nachádza zomretá osoba.