Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útulkovo

MŽP: Držba vybraných druhov mačkovitých šeliem by sa mala zakázať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Regulovať sa tak má ich súkromný a komerčný chov.

Bratislava 13. júla (TASR) - Na Slovensku by sa mala zakázať držba veľkých mačkovitých šeliem, medveďov a primátov. Regulovať sa tak má ich súkromný a komerčný chov. Vyplýva to z novely zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Zakázané by podľa novely mala byť držba neživého exemplára jaguára, rysa ostrovida, rysa španielskeho, rysa kanadského, rysa červeného, pumy a geparda. Zákaz držby má prispieť k zamedzeniu množenia jednotlivých zvierat. Predísť sa má aj prenikaniu odchovaných exemplárov a produktov zo živočíchov do nelegálneho obchodu, uvádza sa v materiáli.

"Cieľom zavedenia zákazu odovzdania do držby inej osoby v rámci SR je zároveň eliminovať možnosť nadobúdať exempláre držané pred nadobudnutím účinnosti tohto zákazu inými súkromnými chovateľmi na území SR, aby sa tak zabránilo zväčšovaniu počtu takýchto chovateľov na Slovensku," tvrdí envirorezort.

Zaviesť by sa mala aj povinnosť vedenia fotodokumentácie spracovaných koží a dermoplastických preparátov vybraných druhov živočíchov s kožou s jedinečným vzorom. "Vedenie fotodokumentácie má za cieľ umožniť stotožnenie držaných neživých exemplárov takýchto živočíchov a minimalizovať tak možnosť vydávať nelegálne nadobudnuté exempláre za legálne nadobudnuté a evidované exempláre pri prípadnej kontrole orgánmi vymáhania práva," vysvetľuje MŽP v materiáli.

Pokračuje, že niektoré druhy sa budú môcť ponechať na dožitie alebo v chovných zariadeniach, ktorých cieľom je ochrana, zachovanie a záchrana populácie druhov vo voľnej prírode.

Zákaz držby by sa podľa materiálu nemal vzťahovať na zoologické záhrady, chovné a rehabilitačné stanice pôvodných druhov živočíchov, záchytné strediská a na osoby zapojené do programov starostlivosti a medzinárodných záchranných programov pre druhy alebo poddruhy.

Novela by mala posilniť aj kompetencie a oprávnenia orgánov štátneho dozoru pri ochrane exemplárov.