Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

Envirorezort podáva trestné oznámenie pre prikrmovanie medveďov

Na archívnej snímke medvedica hnedá. Foto: TASR/AP

MŽP SR okrem podania trestného oznámenia predstaví v blízkej budúcnosti projekt zameraný na podporu obcí, kde sa vyskytujú karpatské šelmy.

Bratislava 12. mája (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý je podľa presvedčenia rezortu zodpovedný za nelegálne prikrmovanie medveďov. Pričom nehľadí na riziko, ktoré tým spôsobuje, tvrdí envirorezort. MŽP SR tak reaguje na udalosti uplynulých dní v regióne Podpoľania, kde došlo ku kolízii človeka a medveďa hnedého.

Na základe predbežných zistení Zásahového tímu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v obidvoch prípadoch išlo o kolíziu medvedice s tromi mladými. Envirorezort upozorňuje verejnosť, že v tomto období je medvedia ruja a samice si strážia svoje mláďatá pred dospelými samcami, ktorí pre získanie medvedice zvyknú mláďatá usmrtiť. "Medvedice vyhľadávajú pocit bezpečia. Na človeka útočia len pri ohrození mláďat, na ich obranu," uviedli z MŽP SR.

Lokalita Podpoľania je v stálej pozornosti ochranárov, pretože sa podľa envirorezortu od ostatných líši tým, že sú tu dlhoročne a v rozpore so zákonom prikrmované medvede s cieľom pytliactva alebo vynúteného odstrelu.

Ďalším problémom Podpoľania sú podľa ministerstva aj takzvané fotokryty. Ide o miesta, z ktorých si návštevníci fotia medveďov v ich prirodzenom prostredí. MŽP si počká na výsledky vyšetrovania, ktoré spresní príčinu stredajšieho (11. 5.) útoku.

MŽP SR okrem podania trestného oznámenia predstaví v blízkej budúcnosti projekt zameraný na podporu obcí, kde sa vyskytujú karpatské šelmy.