Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Útulkovo

Na Novom Zélande žije päťkrát viac oviec ako ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ovčia populácia na Novom Zélande v júni 2022 predstavovala 25,3 milióna jedincov, čo je o dve percentá, respektíve o 400.000, oviec menej, ako pri predošlom sčítaní pred piatimi rokmi.

Wellington 22. mája (TASR) - Na Novom Zélande žije aktuálne takmer päťnásobne viac oviec ako ľudí. Napriek tomuto "prečísleniu" ide o vôbec najnižší "náskok", aký tam majú ovce pred ľuďmi od polovice 19. storočia. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v pondelok novozélandský štatistický úrad, informuje

Na Novom Zélande je podľa najnovšieho päťročného sčítania štatistického úradu (Stats NZ) oveľa menej oviec ako v Austrálii, a to napriek tomu, že je táto ostrovná krajina častým terčom vtipov týkajúcich sa práve početnosti týchto zvierat.

Ovčia populácia na Novom Zélande v júni 2022 predstavovala 25,3 milióna jedincov, čo je o dve percentá, respektíve o 400.000, oviec menej, ako pri predošlom sčítaní pred piatimi rokmi.

"Pomer počtu oviec k počtu ľudí klesol k roku 2022 pod päť ku jednej, čo sa stalo prvýkrát od roku 1850, od ktorého sa zaznamenáva početnosť ovčej populácie," uviedol Jason Attewell, analytik zo Stats NZ. Dodal, že v tomto smere bol rekordný rok 1982, keď na Novom Zélande pripadlo na jednu osobu 22 oviec.

Attewell ďalej priblížil, že v Austrálii žije aktuálne trikrát viac oviec, než na Novom Zélande: na jedného obyvateľa tam však pripadajú približne tri tieto zvieratá.

Nový Zéland s 5,2 miliónom obyvateľov je jedným z hlavných svetových exportérov vlny, pričom len vlani vyviezol do zahraničia vlnu v hodnote 263 miliónov eur. Rastúce náklady na chov a klesajúce ceny vlny však zapríčinili výrazný pokles ovčej populácie v tejto krajine, kde žilo ešte v 80. rokoch minulého storočia 72 miliónov týchto zvierat.