Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útulkovo

Najobľúbenejším plemenom psa v USA je francúzsky buldoček

Na snímke francúzsky buldoček. Foto: TASR/AP

Francúzsky buldoček, ktorý je typický svojím nízkym vzrastom a sploštenou tvárou, sa v uplynulom desaťročí posúval v obľúbenosti u Američanov na čoraz vyššie priečky.

Washington 17. marca (TASR) - Francúzsky buldoček sa vlani stal v Spojených štátoch najobľúbenejším čistokrvným psím plemenom. Po 31 rokoch tak zosadil z prvej priečky labradorského retrievera. Vyplýva to z rebríčka, ktorý v piatok zverejnil Americký klub chovateľov (AKC). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Francúzsky buldoček, ktorý je typický svojím nízkym vzrastom a sploštenou tvárou, sa v uplynulom desaťročí posúval v obľúbenosti u Američanov na čoraz vyššie priečky. V roku 2021 sa umiestnil na druhom mieste.

Chovatelia psov však upozorňujú, že spolu s popularitou narástla aj cena tohto plemena. V Amerike potenciálni majitelia zaplatia za šteniatko francúzskeho buldočka 3000 dolárov a viac.

Práve zvyšujúca sa obľúbenosť a cena tohto plemena spôsobila, že v uplynulých rokoch narastá i počet krádeží francúzskych buldočkov. AKC pripomenul napríklad prípad krádeže dvoch buldočkov speváčky Lady Gaga v roku 2021, pri ktorej bol postrelený asistent, ktorý ich venčil.

Francúzske buldočky sú pre svoju stavbu tela náchylné na problémy s dýchaním či chrbticou, ako aj na obezitu. Riziká zdravotných komplikácií sú však oveľa nižšie, ak sa na šľachtenie používajú len čistokrvné jedince.

Ďalšími obľúbenými plemenami psov v USA sú podľa rebríčka zlatý retriever, nemecký ovčiak a pudel. Veľký skok v obľúbenosti zaznamenali aj americký bezstrstý teriér či taliansky chrtík. Naopak na chvoste rebríčka sa umiestnili arabský chrt, nórsky lundehund a anglický foxhound.