Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

VIDEO: Norik muránsky zostáva na Muránskej planine

Na archívnej snímke kone plemena norik muránsky. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Envirorezort a ministerstvo pôdohospodárstva sa tiež dohodli na férovom financovaní chovu a bezplatnom využívaní všetkých nehnuteľností, priblížil štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Norik muránsky zostáva na Muránskej planine a nebude sa presúvať do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Na sociálnej sieti to potvrdil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.

Zachovajú sa tak strediská na chov norika na Veľkej lúke na Muránskej planine a v Dobšinej. Envirorezort a ministerstvo pôdohospodárstva sa tiež dohodli na férovom financovaní chovu a bezplatnom využívaní všetkých nehnuteľností, priblížil Kiča. Chov bude podľa neho spadať pod Národný žrebčín Topoľčianky.

"Verím, že takéto riešenie zabezpečí nielen plnohodnotné zachovanie, ale aj rozvoj chovu, podporu biodiverzity a agroturizmu na Muránskej planine," poznamenal Kiča.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj pred stredajším rokovaním vlády povedal, že sa s agrorezortom dohodli na sporný veciach v súvislosti s norikom. "Národný park chce, aby norik naďalej žil a bol chovaný v prostredí Muránskej planiny. Odborníci upozorňujú, že rozhodnutie premiestniť ho na nížinu by viedlo k poškodeniu genofondu," podotkol Budaj.



Národný park Muránska planina bude prispievať na chov norika, bude poskytovať stajne, pašu a financie na platy. Ročná dotácia bude podľa Budaja 300.000 eur. Šéf envirorezortu tvrdí, že dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan chce odoberať chov norika muránskeho štátnemu podniku Lesy SR a preniesť na inú rezortnú organizáciu.

Vlčan po rokovaní vládneho kabinetu deklaroval, že o pokračovanie chovu norika muránskeho je postarané. Stredisko v Dobšinej a stajne na Veľkej lúke bude obhospodarovať národný žrebčín, ktorý v priebehu tohto roka prevezme aj zamestnancov. "Z dôvodu, aby sme mohli dofinancovať chov norika, sme pripravili nový zákon o dotáciách, ktorý schváli vláda," povedal minister.

Spor v súvislosti s presunom norika je podľa Vlčana výsledkom toho, že reforma národných parkov prebehla prostredníctvom poslaneckého a nie vládneho návrhu zákona. "Beriem to ako bežné riešenie problémov, ktoré sa vyskytnú v príprave a realizácii delimitácie veľkého majetku. Mali sme príprave naozaj venovať viac času. Reforma sa uskutočnila a toto sú technické chybičky krásy," skonštatoval Vlčan.

Presun stáda norika muránskeho typu z Veľkej lúky na Muránskej planine do Národného žrebčína v Topoľčiankach oznámilo minulý týždeň Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Argumentovalo, že MŽP po prevode majetkov do Správy Národného parku Muránska planina neprevzalo kone ani personál, ktorý sa o ne stará.

Kone plemena norika muránskeho typu sú špeciálne vyšľachtené na prácu v náročnom lesnom teréne a pri lesných prácach, ktoré umožňujú starostlivosť o lesy. Ako šľachtiteľský chov bol norik muránskeho typu uznaný v roku 1995, tradícia jeho chovu na Muránskej planine siaha do roku 1950.