Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útulkovo

Exotická korytnačka v Slovenskom raji: Útočisko našla u ochranárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ide podľa ochranárov o pozitívny príklad riešenia situácie, keď sa majitelia o zviera už nedokážu postarať.

Spišská Nová Ves 2. augusta (TASR) - Ochranári zo Slovenského raja sa aktuálne starajú o exotickú korytnačku. Dočasné útočisko našla v rehabilitačnej stanici v Spišskej Novej Vsi, onedlho ju však presunú do opatery odborníkov v bojnickej zoologickej záhrade. Informovala o tom Správa Národného parku (NP) Slovenský raj s tým, že ide o korytnačku písmenkovú.

Ide podľa ochranárov o pozitívny príklad riešenia situácie, keď sa majitelia o zviera už nedokážu postarať. "Oveľa horšie však končia prípady, keď sa chovatelia rozhodnú zbaviť takéhoto živočícha vypustením do voľnej prírody. Ako nepôvodný druh nie je prispôsobený na podmienky u nás, sám trpí a zároveň predstavuje ohrozenie pre pôvodné domáce druhy a ich ekosystémy," skonštatovala Správa NP. Ochranári preto takýmto majiteľom exotických zvierat odporúčajú, aby sa obrátili na najbližšiu zoologickú záhradu, iných súkromných chovateľov, v núdzovom prípade aj na Správu NP.

Oveľa častejšími obyvateľmi spišskonovoveskej rehabilitačnej stanice sú počas obdobia liahnutia mláďatá chránených druhov voľne žijúcich vtákov, ktoré boli nájdené opustené alebo zranené a bez pomoci by zahynuli. "Keď odrastú a zmocnejú, vypúšťame ich do prírody. Takisto sa staráme o dospelé jedince poranené pri stretoch s dopravnými prostriedkami či po zásahu elektrickým prúdom na elektrickom vedení," dodáva Správa NP. Ďalšími druhmi, ktorým v rehabilitačnej stanici pomáhajú, sú napríklad ježkovia, veveričky, vzácnym prípadom bola sliepka tetrova hlucháňa.

Ochranári tiež upozorňujú, že v niektorých prípadoch nie je potrebný žiadny zásah človeka. O drozdy a iné malé spevavce sa rodičia starajú aj na zemi po vypadnutí z hniezda, až kým sa nepreperia a nie sú schopné samostatne odletieť. Pri náleze spadnutého hniezda s mláďatami belorítok je možné doložiť ich do iného hniezda, kde sa o nich postará druhá vtáčia rodina. Intervencia pracovníkov ochrany prírody je naopak veľmi dôležitá pri náleze mláďat a poranených jedincov dravcov, ako sú sovy, sokol myšiar, myšiak hôrny či jastrab. "V takomto prípade môžete nahlásením nálezu pomôcť zachrániť živočícha so spoločenskou hodnotou pohybujúcou sa v stovkách či tisíckach eur," dodáva Správa NP, ktorá má pre takéto prípady zriadenú aj pohotovostnú linku. Obyvatelia sa môžu obrátiť aj na linku 112.