Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útulkovo

V Austrálii odhalili sieť pašerákov chránených plazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Po policajnej razii v niekoľkých nehnuteľnostiach v Sydney objavili viac ako 250 jašteríc, niekoľko hadov a nevyliahnutých vajec.

Sydney 8. januára (TASR) - Austrálska polícia v pondelok uviedla, že odhalila zločinecký syndikát, ktorý plánoval prepašovať stovky chránených plazov do Hongkongu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Polícia začala syndikát vyšetrovať vlani v septembri po tom, čo úrady zachytili deväť balíkov smerujúcich do Hongkongu s 59 živými jaštericami, ktoré boli ukryté v ich vnútri.

Po policajnej razii v niekoľkých nehnuteľnostiach v Sydney objavili viac ako 250 jašteríc, niekoľko hadov a nevyliahnutých vajec. Polícia uviedla, že plazy boli chované v zlých podmienkach predtým, ako boli "zviazané v malých kontajneroch" ponúkané na predaj v Hongkongu.

Na fotografiách zverejnených políciou sú zvíjajúce sa jašterice v malých plastových nádobách. Ďalší záber ukazoval hada skrúteného okolo vajec v priehľadnej plastovej vani s drevenou štiepkou.

Podľa austrálskej polície má chránená jašterica na čiernom trhu hodnotu 5000 austrálskych dolárov (asi 3060 eur), celkovo tak policajti zadržali plazy za 1,2 milióna austrálskych dolárov 730.000 eur).

Polícia v rámci tohto prípadu obvinila troch mužov vo veku 59, 54 a 31 rokov podozrivých zo zapojenia do "zločineckého syndikátu" a 41-ročnú ženu.

Hongkong je podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) hlavným svetovým tranzitným miestom pre nezákonný obchod so živými zvieratami.