Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útulkovo

Polícia upozorňuje na riziko výskytu otrávených návnad pre zvieratá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V prípade, ak sú objektom útoku páchateľa spoločenské zvieratá (napríklad psy alebo mačky), ide o trestný čin týranie zvierat.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Polícia upozorňuje na riziko výskytu otrávených návnad pre zvieratá. Otravy bývajú aplikované v rôznych mäsových návnadách alebo je nimi kontaminované obilné zrno. Tento druh trestnej činnosti sa objavuje najmä v jarných mesiacoch. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

"Vyzývame občanov, aby si všímali výskyt rôznych zvyškov zvierat (ide napríklad o telá sliepok, holubov, zajacov, líšok, prípadne časti tiel rôznych domácich a hospodárskych zvierat), kúskov mäsa alebo mäsových výrobkov umiestnených najmä vo voľnej prírode, na poľnohospodárskych pozemkoch alebo v mestských parkoch, či na iných verejných priestranstvách," uviedla hovorkyňa. S príchodom jari podľa nej nie je možné vylúčiť ani opätovný nárast prípadov otráv chránených druhov živočíchov a poľovnej zveri aj v dôsledku protiprávnej aplikácie pesticídov a biocídov na poľnohospodárskych pozemkoch.

Zdôraznila, že polícii je potrebné oznámiť aj prípady, keď bola otrava zistená až dodatočným vyšetrením u veterinára. "S uhynutými živočíchmi alebo návnadami v žiadnom prípade nemanipulujte. Tento spôsob usmrtenia chránených živočíchov alebo poľovnej zveri je možné kvalifikovať ako trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov alebo trestný čin pytliactva," dodala.

V prípade, ak sú objektom útoku páchateľa spoločenské zvieratá (napríklad psy alebo mačky), ide o trestný čin týranie zvierat. "V závislosti od okolností skutku, alebo od jeho následku, môže byť páchateľ za takéto konanie odsúdený na trest odňatia slobody až desať rokov," podotkla Barinková.