Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útulkovo

S nástupom jari treba prestať s prikrmovaním vtákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Aj keď je trend v iných krajinách taký, že sa prikrmujú vtáky celoročne, nepovažujeme to za dobré riešenie, poznamenal Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife.

Bratislava 18. mája (TASR) - S nástupom jari treba prestať s prikrmovaním vtákov. Na kŕmidlách sa v období s vyššími teplotami môže šíriť vtáčia trichomoniáza, ktorá môže zabíjať. Pre TASR to uviedol Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife.

"Aj keď je trend v iných krajinách taký, že sa prikrmujú vtáky celoročne, nepovažujeme to za dobré riešenie," poznamenal Gúgh. Namiesto toho odporúča vytvárať pestré podmienky výsadbou rastlín, stromov a kríkov, prípadne cielenou starostlivosťou o trávne plochy v urbanizovanej krajine, či obmedzenie používania pesticídov tak, aby vtáky nachádzali dostatok potravy aj bez potrebného prikrmovania.

Na trichomoniázu sú najcitlivejšie pinkovité a holubovité vtáky, najviac zelienky obyčajné, hrdličky záhradné či ďalšie druhy stehlíkov. "Choroba sa prejavuje malátnosťou, 'špinavým zobákom', okolo ktorého sa hromadia sekréty a potrava, pretože prvok vtáčej trichomoniázy spôsobuje opuch a neschopnosť prehĺtať potravu či vodu," priblížil Gúgh. Aktuálne na sociálnych sieťach postrehli jeden prípad úhynu zelienky. "Prípadov môže byť, samozrejme, viac, ale nemáme o nich informácie," poznamenal.

Ak by ľudia zbadali takéto správanie u vtákov, majú okamžite prestať s prikrmovaním, radí. Kŕmidlo a napájadlo sa musí vyčistiť dezinfekciou, ktorá obsahuje chlór. Je možné podať aj veterinárne liečivá, ktoré sú dostupné na trhu.

Nákaza sa môže týkať aj vtáčích napájadiel, ktoré sú podľa ornitológa čoraz viac inštalované pre extrémne sucho počas letných dní. Aj tie treba kontrolovať a z času na čas dezinfikovať. Gúgh zároveň doplnil, že vo Veľkej Británii sa v dôsledku jej šírenia zaznamenal úbytok zelienok až o tretinu.