Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

Samec antilopy vranej z bojnickej zoo posilnil chov vo Francúzsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Faray musel stádo opustiť aj z kapacitných dôvodov, uvádza hovorca bojnickej zoo Pavel Procner.

Bojnice 31. mája (TASR) - Samec antilopy vranej z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach posilnil chov svojho druhu vo Francúzsku. Faray sa narodil v roku 2020, o jeho odchode do Planéte Sauvage rozhodol koordinátor Európskej aliancie zoologických záhrad a akvárií. Informoval o tom hovorca bojnickej zoo Pavel Procner.

"Vo francúzskej zoo chovajú niekoľko samíc antilopy vranej a Faray by mal naplniť poslanie, ktorým je posilnenie populácie svojho druhu," ozrejmil Procner.

V Bojniciach v súčasnosti podľa neho chovajú sedem antilop vraných, v ubikácii nájdu návštevníci jedného samca, štyri samice a dve mláďatá, ktoré prišli na svet len prednedávnom. "Faray musel teda bojnické stádo opustiť aj z kapacitných dôvodov. Tretím dôvodom, ktorý rozhodol o tom, že bude transportovaný do Francúzska, bolo riziko príbuzenského kríženia," doplnil.

Antilopy vrané chová bojnická zoo od roku 2010. "Naše zakladajúce chovné zvieratá sme získali zo ZOO Praha a Dvůr Králové. Už 12 rokov sa nám teda darí úspešne toto plemeno nielen chovať, ale i rozmnožovať. Prvý odchov sa nám podaril v roku 2012 a počas tohto obdobia sme za bránami našej zoo zaznamenali dovedna 14 odchovov tohto vzácneho zvieraťa," dodal Procner.