Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útulkovo

Samica rysa karpatského posilní populáciu v Chorvátsku alebo Slovinsku

Na archívnej snímke rys ostrovid. Foto: TASR - Milan Kapusta

Samicu rysa karpatského odchytili odborníci v polovici marca v okolí Betliara (okres Rožňava).

Bojnice/Betliar 6. apríla (TASR) - Samicu rysa karpatského odchytili odborníci v polovici marca v okolí Betliara (okres Rožňava). V súčasnosti sa nachádza v rehabilitačnej stanici v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach, následne v rámci projektu Life LYNX posilní populáciu rysov v Chorvátsku alebo Slovinsku. Informovala o tom hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

Samica dostala meno Erika, odborníci v zoo v súčasnosti monitorujú jej stav. "Skúmame najmä príjem potravy a celkovú kondíciu. Musíme tiež počkať na genetické výsledky a podľa toho sa určí, či bude vypustená v Slovinsku alebo Chorvátsku," uviedol vedúci zoologického úseku bojnickej zoo Andrej Duchoň.

Erika by mala byť zároveň posledným premiestneným rysom zo Slovenska v rámci aktivity Life LYNX. "Hlavným cieľom projektu je záchrana populácie rysa karpatského v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách pred vyhynutím a jej zachovanie v dlhodobom horizonte. V marci takto odborníci presunuli rysa Lukáša, ktorého vypustia v Slovinsku v oblasti Jelovica," pripomenula Klasová.