Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útulkovo

SIŽP: V prírodnej rezervácii Šúr poľovníci nelegálne prikrmujú zver

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

SIŽP vykonáva štátny dozor u ďalších fyzických osôb, ktoré sa dopúšťajú porušovania zákona v chránenom území.

Bratislava 21. apríla (TASR) - V národnej prírodnej rezervácii Šúr pri obci Svätý Jur poľovníci nelegálne prikrmujú a vnadia zver. Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) kontrolovala územie už v minulých rokoch. Momentálne prebieha správne konanie vo veci uloženia sankcie. Pre TASR to uviedol šéf inšpektorov Ján Jenčo.

V roku 2020 dostal používateľ poľovného revíra výnimku podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. "V tomto prípade dochádza k zamieňaniu legálnych a nelegálnych činností. Opakovane sme vykonali kontroly, uložili sme v minulom roku kontrolu, teraz sme pristúpili k uloženiu poriadkovej pokuty, keďže kontrolovaný subjekt sa neriadil naším zákazom o obmedzení vykonávania tejto činnosti v prírodnej rezervácii Šúr," povedal Jenčo.

O nelegálnom prikrmovaní zbieral dôkazy dobrovoľný člen stráže prírody Marián Hletko. Tvrdí, že okrem prikrmovania zveri poľovníci tiež nelegálne vyrúbali stromy a odstránili rákosie, čím došlo k poškodeniu biotopu európskeho významu. "Vidím v tom preukázanie toho, že tie konkrétne osoby vôbec nemajú vzťah a úctu k životnému prostrediu. Poľovníci by mali byť tí, ktorí chránia prírodu. V tomto prípade nastal opak," povedal Hletko. Myslí si, že v tomto prípade by mala konať aj enviropolícia.

SIŽP vykonáva štátny dozor u ďalších fyzických osôb, ktoré sa dopúšťajú porušovania zákona v chránenom území. Zároveň požiadala ministerstvo pôdohospodárstva, aby vykonalo štátny dozor vo vzťahu k vykonávaniu práva poľovníctva. "Komunikujeme s okresným úradom (OÚ) k povolenej výnimke, aby sa činnosti nadobro ukončili," podotkol Jenčo. Agrorezort postúpil podnet ďalej na pozemkový a lesný odbor OÚ. "Zatiaľ nedisponujeme výsledkom ich šetrenia," doplnil.