Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útulkovo

Sloboda zvierat pripomína, že zvieratá pre pyrotechniku trpia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Slobody zvierat pripomenula, že pre využívanie pyrotechniky platia tento rok prísnejšie pravidlá.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Organizácia Sloboda zvierat pripomína, že pre pyrotechniku trpia domáce, hospodárske aj voľne žijúce zvieratá. V tejto súvislosti apeluje na ľudí, že zabávať sa dá aj bezpečne a bez hluku. TASR o tom informovala predsedníčka organizácie Pavla Dugovičová.

"Výbuchy spôsobujú zvieratám smrteľné zranenia, ako popáleniny, poškodenia očí a sluchu. Psy a mačky v panike utekajú a často hynú pod kolesami áut," spresnila predsedníčka. Upozornila tiež na "lampióny šťastia", ktoré sú síce tiché, no môžu spôsobiť rozsiahle požiare.

Predsedníčka Slobody zvierat pripomenula, že pre využívanie pyrotechniky platia tento rok prísnejšie pravidlá. "V Bratislave platí naďalej úplný zákaz používania pyrotechniky a pre takzvaný lockdown nerealizuje mesto ani ohňostroj. Situácia okolo pandémie nového koronavírusu tiež obmedzila jej predaj, ktorý je od 19. decembra na celom území SR zakázaný," spresnila.

Vyzvala tiež občanov miest a obcí, v ktorých nie je používanie pyrotechniky zakázané, aby sa dožadovali zmeny. "Ak vaše mesto alebo obec ešte nezakázala používanie pyrotechniky, dožadujte sa zmeny priamo na mestskom zastupiteľstve, ktoré má zákonnú možnosť ju všeobecne záväzným nariadením obmedziť," uviedla.