Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útulkovo

Srbsko pomáha evakuovať kravy a kone uviaznuté na dunajskom ostrove

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Agentúra AP spresnila, že na dunajskom ostrove Krčedinska Ada uviazli kravy, teľatá i kone ešte v decembri, keď v Dunaji prudko stúpla hladina vody.

Belehrad 9. januára (TASR) - Srbské úrady začali v utorok s evakuáciou takmer 200 hospodárskych zvierat, ktoré sú už týždne uviaznuté na riečnom ostrove a čelia hladu a chladu, keďže aj Srbsko zasiahla vlna mrazivého počasia.

Agentúra AP vo svojej správe spresnila, že na dunajskom ostrove Krčedinska Ada uviazli kravy, teľatá i kone ešte v decembri, keď v Dunaji prudko stúpla hladina vody.

Farmár Milenko Plavšič, ktorý vlastní časť uviaznutého dobytka, podľa AP objasnil, že za normálnych okolností by sa zvieratá z ostrova "domov" prebrodili. Hladina Dunaja však nedávno prudko stúpla po tom, ako sa v horách na hornom toku rieky v dôsledku nezvyčajne vysokých teplôt začal topiť sneh.

Miestne úrady zabezpečili na evakuáciu zvierat oplotenú riečnu plť. Na prevoz všetkých zvierat bude potrebné absolvovať niekoľko plavieb na ostrov a späť. Ostrov od brehu delia asi tri kilometre.

Srbské ministerstvo poľnohospodárstva spresnilo, že na Krčedinskej Ade uviazlo 97 kráv, 40 teliat a 70 koní. Väčšina zvierat patrí súkromníkom.

Ostrov Krčedinska Ada sa nachádza asi 50 kilometrov severne od hlavného mesta Belehrad.