Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útulkovo

Rybársky zväz: Pri ochrane rýb treba obrátiť pozornosť aj na vydry

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za rok 2022 zaplatili okresné úrady za škody spôsobené vydrami 23.420 eur.

Žilina 11. januára (TASR) - Okrem redukcie počtu kormoránov sa pozornosť pri ochrane pôvodných druhov rýb musí zamerať aj na zákonom chránené vydry riečne. Tie patria spolu s kormoránmi medzi rybožravých predátorov spôsobujúcich na chovných i lovných rybárskych revíroch najväčšie škody. Pre TASR to povedal tajomník Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) - Rady v Žiline Bohuš Cintula.

"Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pred dvoma rokmi povedala, že na Slovensku je okolo 300 kusov vydry riečnej. Ja si myslím, že ich tu máme 3000," skonštatoval tajomník.

Ako dodal, v redukcii počtu vydier prišli už v Európe k prelomovým rozhodnutiam v Bavorsku, kde povolili minulý rok odstrel 24 vydier. Otázku redukcie vydier otvorili podľa neho už aj v Českej republike. Vzhľadom na jej zákonnú ochranu to bude na Slovensku ťažšie, ale nie nemožné.

"Potrebujeme mať relevantné dáta. Je potrebné urobiť nejaký projekt na zistenie početnosti vydier a stanoviť, čo je pre prírodu únosné. Populácia vydry sa neúnosne zväčšuje. Vodnatosť riek a potokov klesá a vydry ich dokážu takmer úplne 'vyčistiť'. A nejde iba o ryby, ide aj o raky a obojživelníky," zdôraznil Cintula.

Podľa komunikačnej manažérky ŠOP SR Kristíny Bockovej je vydra riečna chránený živočích, ktoré zákon zakazuje zraňovať a usmrcovať a zároveň poškodzovať miesta rozmnožovania a odpočinku. V poslednej správe pre Európsku komisiu uvádza ŠOP SR počet vydier na Slovensku od 400 do 850 jedincov (monitorovacie obdobie 2013 - 2018). Spoločenská hodnota vydry riečnej je 2000 eur.

"Vydra do krajiny patrí, indikuje stav znečistenia vôd. Znečistenie vody ovplyvňuje jej zdravotný stav a reprodukčnú schopnosť. Vydry ohrozujú ťažké kovy, chemizácia v poľnohospodárstve, regulácia vodných tokov a dopravné kolízie. Ide o nočného živočícha, monitoring je preto náročný. ŠOP má na tento účel zriadené trvalé monitorovacie lokality," uviedla Bocková s tým, že ŠOP je spolupráci so SRZ v prípade monitoringu populácie tohto druhu otvorená.

Vydra patrí na zoznam určených živočíchov, pri ktorých štát za určitých podmienok zodpovedá za náhradu škody. Za rok 2022 zaplatili okresné úrady za škody spôsobené vydrami 23.420 eur.