Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Útulkovo

Svetový deň sťahovavého vtáctva poukazuje na význam vody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom Svetového dňa sťahovavého vtáctva je zvyšovať povedomie verejnosti o sťahovavom vtáctve a jeho význame v rôznych ekosystémoch.

Bratislava 13. mája (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pri príležitosti sobotňajšieho svetového dňa sťahovavého vtáctva upozorňuje na rastúcu vodnú krízu a jej vplyv na sťahovavé vtáky. Zároveň poukazuje na rastúce hrozby, súvisiace s kvalitou a kvantitou vody. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

Cieľom Svetového dňa sťahovavého vtáctva je zvyšovať povedomie verejnosti o sťahovavom vtáctve a jeho význame v rôznych ekosystémoch. "A zdôrazniť potrebu ochrany sťahovavých vtákov a ich stanovíšť nielen v krajinách, kde hniezdia a vyvádzajú mláďatá, ale aj počas celej trasy letu zo zimovísk," doplnila Bocková. Vo vnútrozemských a pobrežných mokradiach, riekach, jazerách, potokoch, močiaroch a rybníkoch nachádzajú podľa nej sťahovavé vtáky podmienky na odpočinok, regeneráciu síl i dostatok potravy.

"Mnohé vodné ekosystémy sa však po celom svete zmenšujú a sú čoraz viac ohrozené zvyšujúcim sa dopytom po vodnom zdroji, znečisťovaním a zmenou klímy," upozornila. Na vodu priamo viazané sťahovavé vtáctvo tak podľa Bockovej stráca vhodné lokality na odpočinok pozdĺž migračných trás a zimovísk, ale aj priestor na hniezdenie.

ŠOP poukázala, že za posledných 35 rokov zmizlo 50 percent svetových mokradí, kľúčových pre sťahovavé vtáky. "Zároveň dochádza u 48 percent vtáčích druhov k poklesu populácie," doplnila Bocková. Alarmujúci pokles početnosti populácií mnohých druhov vtákov viedol k medzinárodnej ochrane ich biotopov, migračných trás, odpočívadiel a aj k praktickej pomoci pre zachovanie ich početnosti.

"Medzi najvýznamnejšie migračné zastávky na Slovensku v prípade vodných druhov vtákov patrí Východoslovenská nížina s Chráneným vtáčím územím Senianske rybníky a vodnou nádržou Zemplínska šírava a na západe Slovenska je to napríklad Hrušovská zdrž," spresnila Bocková.