Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Útulkovo

Tento rok zahniezdilo na Slovensku desať sliepok dropa veľkého

Na snímke pohľad na dropov. Foto: TASR - Pavol Funtál

V tomto roku sa podľa Ridzoňa začali meniť podmienky pre život dropa. V CHVÚ Sysľovské polia pribudli biopásy.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Tento rok zahniezdilo na Slovensku desať sliepok dropa veľkého. Ide o najväčší počet od 90. rokov minulého storočia. V súčasnosti dropy hniezdia už iba na jedinej lokalite na Slovensku, v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia pri Bratislave. TASR o tom informovala Ochrana dravcov na Slovensku.

"Hoci je drop veľkým vtákom, je veľmi náročné dohľadať jeho hniezdo. Keď samica sedí na znáške, len nenápadne vystrkuje hlavu z porastu, aby pozorne sledovala svoje okolie. Tento rok sme pozorovali až desať hniezdiacich sliepok, z toho v dvoch prípadoch sme našli priamo hniezdo so znáškou," skonštatoval Samuel Pačenovský zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy. Po žatve tiež spozorovali dve sliepky, ktoré vodili svoje mláďatá po strnisku.

"V minulosti žili tisícky dropov hlavne v nížinných oblastiach západného Slovenska. Postupnou zmenou vo využívaní poľnohospodárskej krajiny, hlavne so zánikom trávnatých porastov, úhorov, medzí a pestrejšej skladby plodín, sa jeho populácia u nás rapídne znížila," povedal Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti. Dodal, že vplyv na jeho úbytok mali aj nárazy do elektrických vedení.

V tomto roku sa podľa Ridzoňa začali meniť podmienky pre život dropa. V CHVÚ Sysľovské polia pribudli biopásy. "Ide o trávnaté porasty, ktoré sa v hniezdnom období od apríla nekosia. Okrem toho boli vytvorené biopásy a úhorové plochy v rámci projektu LIFE Steppe on border," vysvetlil s tým, že v biopásoch a úhoroch sa nachádza dostatok potravy a pokoj na hniezdenie.

Okrem dropov si biopásy obľúbili aj kŕdle jarabíc, ktorých početnosť klesla za predošlé polstoročie o 99 percent. "Práve na Sysľovských poliach sme tento rok zaznamenali dlho nevídanú vysokú hniezdnu úspešnosť jarabíc," podotkol Ridzoň.