Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

Päť zubrov zo zubrej zvernice našlo nový domov v Rumunsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Lesy SR ponúkli zubry z Topoľčianok viacerým európskym inštitúciám venujúcim sa ich chovu a ochrane.

Topoľčianky 8. novembra (TASR) – Zubriu zvernicu pri Topoľčiankach opustilo päť zubrov. V priebehu septembra a októbra ich previezli do zvernice v Rumunsku. Zariadenie kapacitne nepostačovalo pre stádo zubrov, ktoré tam aktuálne žije, priblížil štátny podnik Lesy SR. Prevoz zubrov označil za administratívne, technicky i organizačne mimoriadne náročnú operáciu. Zubor hrivnatý (Bison bonasus) je chráneným živočíchom, jeho chov i prevoz podlieha prísnym pravidlám.

Lesy SR ponúkli zubry z Topoľčianok viacerým európskym inštitúciám venujúcim sa ich chovu a ochrane. Záujem prejavila rumunská nadácia Carpathia, ktorej cieľom je ochrana karpatských ekosystémov a reintrodukcia zubra hrivnatého do prírodného prostredia. V Rumunsku tak nový domov našli dva slovenské býčky a tri mladé kravičky zubra. Po pobyte v karanténnej obore a postupnej aklimatizácii sa stanú súčasťou 75-členného stáda a vypustia ich do voľnej prírody.

Zubria zvernica pri obci Topoľčianky vznikla v roku 1958 na záchranu kriticky ohrozeného zubra hrivnatého, ktorého populácia vo voľnej prírode bola úplne zdecimovaná. Prvé zubry, zubor Bereg a zubrica Beglianka, boli darom vtedajšej sovietskej vlády Československej republike. Prvý prírastok v zvernici zaznamenali 1. júna 1961. Bol pomenovaný Sivko, pretože na základe medzinárodnej dohody všetky zubry narodené v Topoľčiankach musia mať meno so začiatočnou slabikou Si.

Na začiatku 20. storočia žilo v celej Európe len 56 jedincov chovaných v zajatí. Vo viacerých európskych krajinách sa odborníci v súčasnosti pokúšajú prinavrátiť zubra do jeho prirodzeného prostredia. Prispieva k tomu aj topoľčianska zvernica, ktorá napríklad v roku 2017 previezla 11 slovenských zubrov do Maďarska, aby pomohla obnoviť zubriu populáciu v národnom parku Őrség.