Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útulkovo

V Trnave sa začne jesenná celomestská deratizácia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Potkany sa vedia veľmi rýchlo rozmnožovať a za tri týždne dokážu minimálne zdvojnásobiť svoje počty.

Trnava 20. októbra (TASR) – Od piatka ž do 26. novembra bude v Trnave prebiehať jesenná celomestská deratizácia.

Týka sa pivničných priestorov, bytových domov či miest s chovom hospodárskych zvierat, tiež reštauračných a zdravotníckych zariadení, škôl, potravinárskych prevádzok, polyfunkčných budov a ďalších miest, kde sa v minulosti škodcovia vyskytovali. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave.

K úspešnému priebehu ničenia škodcov môžu prispieť aj Trnavčania. Mesto ich vyzvalo, aby nahlasovali konkrétne lokality výskytu hlodavcov.

„Ak si všimli opakovaný výskyt, prípadne našli uhynutých jedincov, prosíme, aby do 15. novembra nahlásili lokality na mailovú adresu lenka.danisovicova@trnava.sk. Bolo by vhodné, aby súčasťou mailov boli aj fotografie miesta a tiež širšieho okolia pre lepšiu identifikáciu aktívnych dier,“ doplnila Lenka Danišovičová z odboru komunálnych služieb na Mestskom úrade v Trnave.

Doplnila, že potkany sa vedia veľmi rýchlo rozmnožovať a za tri týždne dokážu minimálne zdvojnásobiť svoje počty. Majú vynikajúci čuch a ľahko nájdu zdroje potravy, preto je pri znižovaní ich počtu užitočné aj dôsledné separovanie bioodpadu do hnedých kontajnerov, do ktorých sa hlodavce po starostlivom uzatvorení vrchnáka nedostanú.