Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

Slonica v americkej zoo nie je „nezákonne držaná osoba“, rozhodol súd

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavná sudkyňa Janet DiFioreová v spoločnom stanovisku sudcov uviedla, že "nikto nepochybuje, že slony sú inteligentné bytosti, ktoré si vyžadujú náležitú starostlivosť a súcit".

New York 14. júna (TASR) - Newyorský najvyšší súd v utorok rozhodol, že ázijská slonica Happy zo zoologickej záhrady v Bronxe nespadá pod definíciu "nezákonne držanej osoby", lebo nie je ľudskou bytosťou. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Aktivisti z organizácie Nonhuman Rights Project (NRP) sa snažili na súde dokázať pomocou právnej procedúry habeas corpus, že slonicu Happy v zoo v Bronxe zadržiavajú protizákonne. Požadovali tiež, aby bola zo svojho výbehu s rozlohou zhruba pol hektára vypustená do väčšej prírodnej rezervácie.

Verdikt súdu v pomere 5 ku 2 potvrdzuje rozhodnutia súdov nižšej inštancie o tom, že právna procedúra habeas corpus o ochrane osobnej slobody sa na slonicu nevzťahuje. Hlavná sudkyňa Janet DiFioreová v spoločnom stanovisku sudcov uviedla, že "nikto nepochybuje, že slony sú inteligentné bytosti, ktoré si vyžadujú náležitú starostlivosť a súcit". Procedúra habeas corpus sa však vzťahuje na ochranu ľudských bytostí, nie zvierat.

"Považovanie zvierat za ľudské bytosti by malo vážne dôsledky vo všetkých stránkach spolunažívania ľudí a zvierat, vrátane ohrozenia vlastníckych práv, poľnohospodárskeho priemyslu a medicínskym výskumom," vysvetlila sudkyňa DiFioreová.

NRP argumentovala tým, že Happy má "výnimočné kognitívne schopnosti" a preto by mala byť "považovaná za ľudskú bytosť, s právom na ochranu osobnej slobody". Verdikt súdu skomplikoval snahu organizácie podobným spôsobom ochrániť ďalších slonov a šimpanzov na území Spojených štátov.