Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

V bojnickej zoo sa narodila antilopa vraná, samec dostal meno Eze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svojim rodičom, ale i chovateľom robí Eze podľa neho veľkú radosť a odvaha mu nechýba.

Bojnice 20. mája (TASR) - V Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach privítali v uplynulom období nový prírastok medzi kopytníkmi. Malý samec antilopy vranej dostal meno Eze. Informoval o tom vo štvrtok hovorca zoo Pavel Procner.

"Krásny samček sa narodil samici Fione a dostal africké meno Eze, čo v preklade znamená kráľ. Malý Eze okamžite potvrdil konštatovanie, že antilopa vraná je najodvážnejším druhom antilopy," uviedol Procner.

Svojim rodičom, ale i chovateľom robí Eze podľa neho veľkú radosť a odvaha mu nechýba. "Tento druh antilopy sa vďaka svojej nebojácnosti a silným dlhým rohom dokáže v prírode ubrániť i levom. Napriek tomu, že Eze je ešte maličký a rohy mu doposiaľ nenarástli, správa sa tak, akoby vedel, že ich raz bude mať. Je učenlivý, bystrý a najmä zvedavý na dianie okolo seba," priblížil.

Bojnická zoologická záhrada chová niekoľko druhov vzácnych antilop. Antilopa vraná je robustné zviera, ktoré môže dosiahnuť hmotnosť až 238 kilogramov. "Tento jedinečný druh antilopy je lákadlom pre mnohých milovníkov kopytníkov. Je chráneným druhom, ktorý je vo voľnej prírode ohrozený, a považuje sa za vyhľadávaný cieľ lovcov či pytliakov. Antilopa vraná žije približne v 35 zoologických záhradách v Európe," dodal Procner.