Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

V Cerovej vrchovine pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami

Na archívnej snímke včelí plást počas stáčania medu. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlavným účelom apidomčeka v Ratke je poskytnúť návštevníkom relax v prírode prostredníctvom apiterapie, ktorá vychádza z pozitívneho vplyvu prítomnosti včiel na ľudský organizmus.

Ratka 1. júna (TASR) – V Letnej doline pri obci Ratka na úpätí Cerovej vrchoviny pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami. Slúžiť bude na apiterapiu i vzdelávanie mládeže v oblasti života včiel a starostlivosti o ne. TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Hlavným účelom apidomčeka v Ratke je poskytnúť návštevníkom relax v prírode prostredníctvom apiterapie, ktorá vychádza z pozitívneho vplyvu prítomnosti včiel na ľudský organizmus. Projekt má však verejnosť i vzdelávať v oblasti významu opeľovačov pre krajinu a ľudí.

"V rámci zážitkového vzdelávania chceme poskytnúť deťom základných škôl, študentom stredných škôl a verejnosti prednášky a ukážky zo života včiel a starostlivosti o ne, aby deti hlavne z mesta nadobudli predstavu o význame včiel pre krajinu a o druhovej diverzite obcí Novohradu," priblížil riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

Súčasťou včelárskeho areálu v Letnej doline je i drevená tabuľa, ktorá návštevníkom poskytne informácie o včelách a biodiverzite. "Do priestoru sme rozmiestnili jednoduché lavičky, z ktorých môžu ľudia sledovať z bezpečnej vzdialenosti opeľovače pri práci," uviedol starosta Ratky Milan Spodniak. Ako dodal, apiterapia bude spoplatnená, príjmy samospráva využije na údržbu domčeka a starostlivosť o včely.

Apidomček v Cerovej vrchovine slávnostne otvorili vo štvrtok, prví návštevníci ho môžu vyskúšať od 5. júna prostredníctvom kontaktovania obecného úradu v Ratke. Projekt je výsledkom miestnej a regionálnej samosprávy, obec naň prostredníctvom Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja získala finančnú podporu 4000 eur. Celkové náklady na výstavbu apidomčeka dosiahli 6000 eur.