Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útulkovo

VIDEO: Radosť v košickej zoo, pribudli tam mláďatá veľkých kopytníkov

Na snímke zebu zakrpatený s mláďaťom. Košice, 22. marca 2023. Foto: TASR František Iván

Ďalšie mláďa potešilo aj pár zebu zakrpateného, ktorý je známy aj pod názvom zakrslý. Ide taktiež o samca. Podobne ako u tiav, aj zebu má hrb.

Košice 22. marca (TASR) - V košickej zoologickej záhrade (zoo) pribudlo od začiatku tohto roka takmer 30 prírastkov. Vo výbehoch, lemujúcich dolnú časť zoo v smere k DinoParku pribudli v uplynulom období mláďatá veľkých kopytníkov. Ide o zdomácnené druhy ťavy dvojhrbej, byvola vodného a zebu zakrpateného. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

Otcom samčeka ťavy dvojhrbej je sedemročný samec, ktorý v roku 2022 odcestoval do inej zoo. Matka sa narodila v domovskej zoo a je to jej tretie mláďa. Zoo v Košiciach patrí podľa Malešovej medzi úspešných chovateľov tiav. "Od začiatku chovu v roku 1988 sa tu narodilo 21 mláďat. Gravidita tiav trvá aj viac ako rok. Väčšina z nich posilnila chovy v iných zoo na Slovensku i v Čechách. Niektoré jedince obohatili chovy aj v Poľsku, dokonca jedna samica odcestovala do národného zoologického parku v Santiagu de Chile," uviedla.

Tretie mláďa priviedol na svet aj pár byvolov vodných, ktoré tu chovajú od roku 2017. Samček má niekoľko týždňov. Ako pre TASR povedal zoológ Patrik Pastorek, ide o mohutné zvieratá, ktoré sú však známe svojou mierumilovnou a pokojnou povahou. "Zaujímavosťou je, a gurmáni to vedia, že pravá mozzarella sa vyrába z byvolieho mlieka," dodal.

Ďalšie mláďa potešilo aj pár zebu zakrpateného, ktorý je známy aj pod názvom zakrslý. Ide taktiež o samca. Podobne ako u tiav, aj zebu má hrb. "Súvisí s pôvodom jeho výskytu v Indii. Slúži ako zásobáreň vody v období jej nedostatku. V Indii je zebu posvätným zvieraťom," doplnila Malešová.