Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útulkovo

V. Krtíš: Polícia začala trestné stíhanie pre nelegálne množenie psov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hovorkyňa dodala, že týmto konaním páchateľ porušil viaceré ustanovenia zákona o veterinárnej starostlivosti.

Veľký Krtíš 25. apríla (TASR) – Polícia začala trestné stíhanie pre nelegálne množenie psov v okrese Veľký Krtíš. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

Doplnila, že páchateľ od nezistenej doby do apríla tohto roka v prenajatom rodinnom dome v obci Kleňany vo Veľkokrtíšskom okrese zanedbal starostlivosť o najmenej 62 psov. Veterinárny lekár urobil v druhej polovici tohto mesiaca u neho kontrolu. "Zistil, že psy rôzneho veku, pohlavia a plemena sú podvyživené, vychudnuté a ich životný priestor im nevyhovuje," objasnila hovorkyňa. Pripomenula, že pri chove sa príbuzensky krížili, čo sa prejavilo ich zvýšeným úhynom, zníženým rastom a nedostatočnou imunitou.

Podľa veterinárnej správy lekára je výživový stav zvierat neuspokojivý a u mnohých až kritický. "U psov je viditeľná pokročilá strata hmotnosti, majú hnačky so stopami krvi. Všetky zvieratá sú silne dehydrované, mnohé apatické," zdôraznila s tým, že veľa z nich má aj kožné problémy. Barinková konštatovala, že psy páchateľovi veterinárny lekár odobral. "V záhrade rodinného domu našli približne 15 kusov kadáverov uhynutých psov zabalených v plastových taškách,“ spomenula.

Hovorkyňa dodala, že týmto konaním páchateľ porušil viaceré ustanovenia zákona o veterinárnej starostlivosti. "V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," ukončila.