Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Útulkovo

V marci začnú do SR prilietavať vtáky, ktoré zimovali v Afrike či Ázii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ochranári očakávajú prílet červienok, vrchárok modrých, pŕhľaviarov a viaceré druhy drozdov.

Bratislava 2. marca (TASR) - Na Slovensko začnú prilietavať v marci vtáky, ktoré zimovali v Afrike či Ázii. Najviac sťahovavých vtákov priletí v apríli. Pre TASR to uviedla zoologička Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Andrea Lešová.

"Prvé prilietajú druhy, ktoré prezimujú v južnej alebo západnej Európe, neskôr sa k nim pridávajú aj sťahovavé vtáky z Afriky," priblížila Lešová.

V priebehu februára je medzi prvými prilietajúcimi druhmi na území Slovenska žeriav popolavý, žltochvost domový, škovránok poľný, škorec obyčajný, hrdzavka potápavá, cíbik chochlatý, penica čiernohlavá či pinka obyčajná, spresnila zoologička.

Ochranári ďalej očakávajú prílet červienok, vrchárok modrých, pŕhľaviarov a viaceré druhy drozdov. Neskôr sa postupne budú podľa Lešovej objavovať bociany biele. "Jarná migrácia sa skončí až koncom apríla a začiatkom mája, kedy priletia najneskorší migranti ako dážďovníky či muchárik malý," poznamenala.

Lešová uvádza, že najvýznamnejšie migračné zastávky vodných druhov vtákov sú na východe Chránené vtáčie územie Senianske rybníky a Zemplínska šírava. Na západe to je Hrušovská zdrž. "Prílet prebieha kontinuálne na celom území Slovenska," podotkla.