Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útulkovo

V regióne Poprad potvrdili výskyt vtáčej chrípky, RVaPS robí opatrenia

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Branislav Caban

Vysoko nákazlivé ochorenie hydiny a vtáctva sa vyskytlo v katastrálnom území obcí Gerlachov a Batizovce.

Poprad/Vysoké Tatry 23. januára (TASR) - V podtatranskom regióne potvrdili výskyt vtáčej chrípky. Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVaPS) Poprad v tejto súvislosti nariadila opatrenia. Informovalo o tom v utorok mesto Vysoké Tatry na sociálnej sieti. Riaditeľ RVaPS v Poprade Peter Žoldoš pre TASR spresnil, že toto vysoko nákazlivé ochorenie hydiny a vtáctva sa vyskytlo v katastrálnom území obce Gerlachov.

"Išlo o voľne žijúcu labuť a hus, uhynuté sa objavili na vodnej ploche. Vydali sme opatrenia pre obce Gerlachov, Batizovce a mesto Vysoké Tatry, pre príslušné poľovnícke združenia," uviedol Žoldoš s tým, že situácia nateraz nie je vážna, keďže v blízkosti sa nenachádza komerčný chov hydiny. Je predpoklad, že ochorenie preniesol do regiónu sťahovavý vodný vták. Zatiaľ nebol zaznamenaný výskyt ďalších uhynutých zvierat či voľne žijúceho vtáctva a zmeny správania hydiny podľa riaditeľa nezaznamenali ani domáci chovatelia.

RVaPS v tejto súvislosti vydala opatrenia, na základe ktorých je potrebné zabezpečiť zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch hydiny a iných vtákov držaných v zajatí, dezinfekciu pri vstupoch a východoch z priestorov chovu a zamedziť priamemu a nepriamemu kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcimi vtákmi. Okrem toho, voda na napájanie nesmie pochádzať zo zásobníkov povrchových vôd prístupných voľne žijúcemu vtáctvu. "V prípade nálezu mŕtveho vtáctva je dôležité nedotýkať sa ho, nemanipulovať s ním a prípadný výskyt nahlásiť na RVaPS v Poprade," dodal Žoldoš. Zároveň je zakázané zhromažďovať hydinu a iné vtáky na veľtrhoch, trhoch či výstavách, loviť voľne žijúce vtáctvo a vypúšťať pernatú zver zo zajatia do voľnej prírody. Tieto opatrenia platia až do odvolania.