Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Útulkovo

V Rusku vyrobili prvú várku vakcín proti koronavírusu pre zvieratá

Ilustračné foto. Foto: Andrej Kližan

Záujem o ňu už prejavili i spoločnosti z Nemecka, Grécka, Poľska, Rakúska, Kazachstanu, Tadžikistanu, Malajzie, Thajska, Južnej Kórey, Libanonu, Iránu a Argentíny.

Moskva 30. apríla (TASR) – V Rusku v ako prvej krajine na svete vyrobili prvú várku vakcíny proti koronavírusu pre zvieratá. Ide o 17 000 dávok očkovacej látky Carnivak-Cov, oznámila v piatok podľa agentúry Reuters Federálna služba pre veterinárny a fytosanitárny dohľad (Rosseľchoznadzor), ktorá ju vyvinula.

Rusko zaregistrovalo vakcínu Carnivak-Cov v marci po tom, čo klinické testy preukázali, že po jej podaní sa u psov, mačiek, líšok a noriek vytvorili protilátky. Klinické štúdie vakcíny Carnivak sa začali vlani v októbri.

Ruský regulačný úrad uviedol, že vakcína zaistí ochranu zraniteľných živočíšnych druhov pred nákazou a zabráni i mutáciám vírusu.

Prvú várka vakcíny sa dostane do niekoľkých ruských regiónov. Záujem o ňu už prejavili i spoločnosti z Nemecka, Grécka, Poľska, Rakúska, Kazachstanu, Tadžikistanu, Malajzie, Thajska, Južnej Kórey, Libanonu, Iránu a Argentíny.

„Približne 20 organizácií je pripravených rokovať o registrácií a dodávkach vakcíny do svojich krajín," uvádza Rosseľchoznadzor s tým, že sa pripravujú i podklady na registráciu v zahraničí, najmä v členských štátoch Európskej únie.