Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

V službách štátu je takmer 1000 psov, najviac ich majú policajti

Ilustračné foto. Foto: Incapet Collagen

Najčastejším plemenom je nemecký a belgický ovčiak.

Bratislava 3. augusta (TASR) – V službách štátu – v silových a bezpečnostných zložkách aktuálne slúži takmer 1000 psov. Najviac ich majú policajti, respektíve Ministerstvo vnútra SR a Prezídium Policajného zboru. Služobné psy má aj Slovenská informačná služba.

Slovenskí policajti majú aktuálne viac ako 600 psov a k tomu vyše 360 policajných kynológov. „Najčastejším plemenom je nemecký ovčiak a belgický ovčiak," uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Najstarším policajným psom je sučka nemeckého ovčiaka Paya, ktorá slúži v Nových Zámkoch. Má 12 rokov a špecializuje sa na vyhľadávanie drog.

„Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) má aktuálne 115 psovodov (kynológov), štyroch inštruktorov výcviku a 148 služobných psov," povedala pre TASR hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Najčastejšie zastúpenie v zbore majú plemeno nemecký ovčiak a belgický ovčiak variant malinois. Ďalšie plemená, ktoré zbor momentálne používa, sú rotvajler, weimarský stavač, veľký bradáč a bandog.

Najstarším psom v zbore je v súčasnej dobe nemecký ovčiak Ači, ktorý sa narodil v júni 2010, je využívaný v oblasti klasickej kynológie v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Ružomberku.

SIS využíva služobné psy vo viacerých oblastiach, ako sú napríklad ochrana života a zdravia príslušníkov, ochrana majetku štátu v správe SIS, preprava niektorých zásielok a vyhľadávanie zakázaných a nebezpečných látok vrátane zbraní, priblížila pre TASR hovorkyňa SIS Katarína Némová. Najčastejšie plemeno služobných psov, ktoré SIS má, je nemecký ovčiak.

„Finančná správa má k dispozícii 50 služobných psov a 28 psovodov, ktorí sú zaradení na staniciach colných úradoch po celej republike. Najviac psov je nasadených na východnej hranici. FS používa psy vycvičené na špeciálne pachové práce – vyhľadávanie tabakových výrobkov a tabaku, omamných a psychotropných látok, liehu, finančnej hotovosti, chránených živočíchov a výrobkov z nich," ozrejmila TASR hovorkyňa FS Martina Rybanská. FS má aj strážne psy, ktoré zabezpečujú ochranu jej objektov.

FS používa klasické pracovné plemená - nemecký ovčiak, belgický ovčiak, prípadne ich krížencov. Využíva však aj poľovnícke plemená - nemecký krátkosrstý stavač, špringer španiel, v nedávnej minulosti mala FS v stave plemená ako labrador, labrador retríver, jack russel a malý bradáč.

„Momentálne najstarší služobný pes sa volá Daky. Jeho špecializácia je tabak a je zaradený na Colnom úrade Michalovce. Má 12 rokov a na konte má 330 záchytov. Medzi tie väčšie patrí napríklad odhalenie 700.000 kusov cigariet v podlahe kamióna,“ prezradila Rybanská.

Rezort obrany má aktuálne celkovo 106 služobných psov rôzneho zamerania - strážny, hliadkový, špeciálny a poľovný.

„V rámci Vojenskej polície pôsobí 16 psovodov, z toho dvaja sú aj kynológovia. V Ozbrojených silách SR nie je možné určiť presný počet psovodov a kynológov, keďže ide o kumulované funkcie strážnikov na zásobovacích základniach a špecialistov biologickej ochrany letiska, ktorí majú vo funkčnej náplni aj starostlivosť o psy," uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ako dodala, najčastejším plemenom je nemecký a belgický ovčiak. Najstarším psom v rezorte obrany je 10-ročný nemecký ovčiak Roni, špecializujúci sa na detekciu drog. „Naposledy bol nasadený v období november 2013 - jún 2014 vo vojenskej operácii ISAF Afghanistan," objasnila hovorkyňa.