Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útulkovo

Štúdia: Niektoré mydlá môžu ľudí zatraktívniť pre komáre

Foto: TASR

Podľa vedeckej štúdie sa ukázalo, že komáre uprednostňovali vôňu dobrovoľníkov, ktorí sa umývali tromi zo štyroch testovaných značiek mydiel.

Bratislava 16. mája (TASR) - Intenzívna vôňa mydla sa môže zdať rozumnou stratégiou ochrany voči komárom. Vychádza z predpokladu, že ak komár necíti ľudský pach, nemá dôvod piť nám krv. Vedecká štúdia však naznačuje, že to môže byť naopak a isté druhy mydla komáre priťahujú. TASR informuje podľa denníka The Guardian.

Podľa vedeckej štúdie sa ukázalo, že komáre uprednostňovali vôňu dobrovoľníkov, ktorí sa umývali tromi zo štyroch testovaných značiek mydiel. Na príčine je pravdepodobne to, že keď sa komáre nekŕmia krvou, hostia sa na rastlinnými šťavami. Mydlo s kokosovou vôňou však komáre lákalo menej. Podľa vedcov preto, lebo ide o prírodný repelent.

"Skutočnosť, že kvetinové a ovocné vône mydla si dávame na svoje telá, znamená, že komárom voniame ako kvetina a zároveň ako človek," povedal Clément Vinauger z Polytechnického inštitútu vo Virgínii. Podľa štúdie sa účinky mydiel líšili aj kvôli špecifickej interakcii medzi mydlom a jedinečným profilom pachu každého človeka.

V štúdii publikovanej v časopise iScience si dobrovoľníci na predlaktie natiahli látkové návleky a skúmali sa reakcie samičiek komárov Aedes aegypti pred umytím a hodinu po umytí štyrmi najrozšírenejšími druhmi mydiel v USA. Mydlá Dial, Dove, Native a Simple Truth používa 53 percent obyvateľov v USA. Návleky slúžili na to, aby sa vylúčil účinok oxidu uhličitého, čo je ďalší lákavý signál pre komáre.

Celkovo sa odobralo 68 vzoriek pachu, v ktorých bolo identifikovaných pomocou plynovej chromatografie 123 zlúčenín. Po odstránením najslabších (menej ako percento celkového množstva vo vzorkách), sa analyzovalo 85 zlúčenín.

"Je pozoruhodné, že ten istý jedinec keď nie je umytý mydlom, môže byť pre komáre oveľa atraktívnejší s jedným druhom mydla a potom sa s iným mydlom môže stať pre komáre odpudzujúcim," dodal Vinauger.

Priznanými slabinami štúdie je malý počet dobrovoľníkov, že sa neskúmal účinok mydla na iné druhy komárov a odber viacerých vzoriek v dlhšom časovom odstupe.