Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útulkovo

PES VYŇUCHAL VIAC AKO 200 VÝBUŠNÍN: Zelenskyj ho ocenil medailou

Na archívnej snímke z 8. mája 2022 teriér Jacka Russella menom Patron (Náboj), ktorého ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil medailou za službu vlasti v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Spolu s Patronom ocenil Zelenskyj aj psovoda Mychajla Ilieva.

Kyjev 9. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil medailou za službu vlasti psa, ktorému sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podarilo nájsť viac ako 200 výbušnín. Stalo sa tak v nedeľu počas tlačovej konferencie, ktorú mal Zelenskyj v Kyjeve s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a stanice Sky News.

Teriér Jacka Russella menom Patron (Náboj) je v nasadení na frontových líniách na Ukrajine. Na internete sa stal senzáciou, pričom na sedem týždňov starom účte na Instagrame má už 213.000 sledovateľov. Je maskotom odmínovacej jednotky zo severoukrajinského mesta Černihiv.
Na archívnej snímke z 8. mája 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý zľava) ocenil medailou za službu vlasti psa, ktorému sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podarilo nájsť viac ako 200 výbušnín počas tlačovej konferencie s kanadským premiérom Justinom Trudeauom (vľavo) v Kyjeve.
Foto: TASR/AP

"Dnes by som chcel oceniť tých ukrajinských hrdinov, ktorí zneškodňujú míny. Spolu s nimi aj Patrona, ktorý nepomáha len zneškodňovať výbušniny, ale učí aj naše deti, ako sa bezpečne pohybovať v oblastiach, kde existuje nebezpečenstvo mín," uviedol Zelenskyj.

Videá z tlačovej konferencie zachytávajú Patrona veselo vrtiaceho chvostom, a Justina Trudeaua, ktorý sa potľapkával po vreckách, akoby v nich hľadal pre psa maškrtu.

Spolu s Patronom ocenil Zelenskyj aj psovoda Mychajla Ilieva.