Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Útulkovo

ZMOS: Viac ako tretina samospráv realizuje odchyt túlavých psov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prieskum združenie realizovalo od 7. septembra do 9. októbra na vzorke 516 respondentov.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Viac ako tretina samospráv realizuje odchyt túlavých psov. Pričom 33,7 percenta samospráv využíva na umiestnenie odchytených zvierat útulky susedných obcí či miest a 3,9 percenta vlastný útulok. Celkovo 25,6 percenta samospráv odchyt túlavých psov nerealizuje. Samozrejmosťou v samosprávach nie je ani zavedenie úľav pri osvojení si zvieraťa. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Informoval o tom hovorca združenia Michal Kaliňák.

Prieskum združenie realizovalo od 7. septembra do 9. októbra na vzorke 516 respondentov. Výsledky chce využiť ako podklad v rámci projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy. Zameral sa aj na kontrolu evidencie odchytených psov. "V prípade 19,8 percenta samospráv je evidencia psov zavedená a osvedčila sa. Zavedená evidencia, ktorá je nepostačujúca, sa podľa prieskumu spája s prostredím 17,3 percenta samospráv. Celkovo 32 percent respondentov uviedlo, že systém evidencie nemajú zavedený, ale uvažujú o ňom," priblížil ZMOS s tým, že iný postoj vyjadrilo 25,9 percenta samospráv, ktoré evidenciou nedisponujú a neplánujú ju zaviesť.

Úľavu za osvojené zviera nezaviedlo a ani o nej neuvažuje 74 percent samospráv, 16,6 percenta o tom uvažuje. Mechanizmus sa mal osvedčiť v 3,3 percentách samospráv, pri jednom percente nie. V oblasti foriem úľavy dominuje znížená daň za osvojeného psa. Využilo ju 43,5 percenta samospráv, ktoré majú úľavy zakotvené vo všeobecne záväznom nariadení. Daň odpustilo 39,1 percenta týchto samospráv, 4,3 percenta úľavu doplnilo príspevkom na kastráciu, rovnaké množstvo zas príspevkom na krmivo.

ZMOS chce na zistenia reagovať spracovaním metodického usmernenia v rámci takzvanej včasnej intervencie. "Spracujeme komentár k povinnostiam samospráv vo vzťahu k zákonu, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, ako aj k zákonu o veterinárnej starostlivosti a ďalej príslušnej legislatíve tak, aby samosprávy mohli disponovať dokumentom, ktorého dodržiavaním predchádzajú prípadným kolíziám s platnou legislatívou," ozrejmil Kaliňák.