Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útulkovo

Zoologické záhrady v Nemecku žiadajú Merkelovú o príspevky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Náklady na prevádzkovanie zoo sú stále rovnako vysoké, avšak bez návštevníkov, ktorí majú z dôvodu protipandemických opatrení zákaz vstupu, majú tieto zariadenia teraz nulové zisky.

Berlín 31. marca (TASR) - Nemecké zoologické záhrady listom oslovili kancelárku Angelu Merkelovú a požiadali ju o poskytnutie 100 miliónov eur na opateru svojich zvierat počas koronavírusovej krízy. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters.

"My, na rozdiel od iných organizácií, nemôžeme pozastaviť prevádzku, naše zvieratá musia byť kŕmené a dostávať starostlivosť," uviedol Jörg Junhold, predseda Združenia zoologických záhrad. Asociácia má 56 členov v Nemecku, ako aj niekoľko vo Švajčiarsku a Rakúsku.

Náklady na prevádzkovanie zoo sú stále rovnako vysoké, avšak bez návštevníkov, ktorí majú z dôvodu protipandemických opatrení zákaz vstupu, majú tieto zariadenia teraz nulové zisky. Podľa Junholda väčšie zoologické záhrady majú týždennú stratu približne pol milióna eur.

Riaditeľ berlínskej zoo Andreas Knieriem uviedol, že ho veľmi teší lokálna podpora v hlavnom meste, zdôraznil však, že výzvy sú enormné. "Držím palce nám všetkým, aby sme sa už čoskoro dostali z týchto ťažkých časov," povedal.

Berlínska zoo sa okrem finančných problémov posťažovala, že niektorým zvieratám tiež chýbajú návštevníci. "Opice si skutočne vychutnávajú pozorovanie ľudí," uviedla hovorkyňa zoo Philine Hachmeisterová.

Podľa jej slov interakcia s návštevníkmi povzbudzuje aj tulene či papagáje. "Je to teraz pre ne trocha nudné," dodala.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku zvýšil na 61.913, pričom v krajine evidujú už 583 úmrtí na ochorenie COVID-19. Vyplýva to z utorňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). V porovnaní s predošlým dňom pribudlo 4615 nových prípadov infikovaných a 128 úmrtí - čo je doteraz najvyšší denný prírastok.

V domácej karanténe je od nedele 22. marca aj samotná Merkelová. Reaguje tak na zistenie, že prišla do styku s lekárom, u ktorého sa následne potvrdilo nakazenie novým koronavírusom. Všetky tri testy, ktoré kancelárka absolvovala, však boli negatívne.