Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útulkovo

Zoológom z TANAP-u pribudli dvaja bocianí pacienti Kornel a Barbora

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Bociany sú momentálne v starostlivosti zoológov z pracoviska Správy TANAP-u v Liptovskom Mikuláši, ktorí ich pravidelne kŕmia. Keď naberú dostatok síl, čaká ich prevoz na juh Slovenska.

Liptovský Mikuláš 12. decembra (TASR) - Do voliéry Správy Tatranského národného parku (TANAP) v Liptovskom Mikuláši pribudli dvaja bocianí pacienti. Pomenovali ich Kornel a Barbora. Keď naberú pod dohľadom tatranských zoológov sily, prevezú ich na juh Slovenska, aby tam prečkali zimu. Správa TANAP-u o tom informovala na svojom webe.

Kornela našli koncom novembra v obci Uhorská Ves a Barboru začiatkom decembra na skládke odpadu pri Liptovskom Hrádku. Príchod mrazov a sneženie zapríčinili, že oba vtáky boli podchladené a vyhladované. Podľa nezameniteľného čísla na ornitologickom krúžku zoológovia vedia, že jedného z bocianov okrúžkovali v Poľsku. "Ornitologický krúžok je ako vtáčí pas, z ktorého môžeme vyčítať mnoho cenných informácií, kde a kedy sa jedinec narodil, alebo kto ho v ktorom meste krúžkoval," vysvetlila zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová.

Sťahovavé vtáky v posledných rokoch menia svoje správanie, podľa zoologičky ako keby "spohodlneli". Priblížila, že dôvodom môže byť nielen teplejšie počasie súvisiace s globálnym otepľovaním, ale aj ľahko dostupná potrava, napríklad práve na skládkach komunálneho odpadu. "Nejde pritom len o zvyšky jedál, ale predovšetkým o hlodavce, dážďovky, larvy a iné živočíchy," doplnila Feriancová. Bociany sa tak podľa jej slov pridávajú k iným druhom vtákov ako čajky, havrany, krkavce, ale aj k mnohým spevavcom. Kedykoľvek sa im naskytne ľahko dostupná potrava, ktorú nemusia loviť, nepohrdnú ňou.

Bociany sú momentálne v starostlivosti zoológov z pracoviska Správy TANAP-u v Liptovskom Mikuláši, ktorí ich pravidelne kŕmia. Keď naberú dostatok síl, čaká ich prevoz na juh Slovenska, aby tam prečkali zimu v teplejšom podnebí. Spoločenská hodnota jedného bociana bieleho je 3000 eur. Ide o druh európskeho významu a na jeho ochranu sa vyhlasujú chránené územia.