Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

Čína tvrdí, že satelity SpaceX takmer vrazili do jej vesmírnej stanice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na čínskych sociálnych sieťach sa okamžite zdvihla vlna odporu voči Elonovi Muskovi, ktorému spoločnosť SpaceX patrí. Mnohí užívatelia pritom vyzývali na bojkot jeho elektromobilov Tesla.

Peking 28. decembra (TASR) - Čína v utorok obvinila spoločnosť SpaceX amerického miliardára Elona Muska, že dva z jej satelitov takmer narazili do čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentúra DPA.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Spojené štáty za údajné nezodpovedné aktivity vo vesmíre a podalo v tejto veci oficiálnu sťažnosť Organizácii Spojených národov.

Ako uviedlo čínske ministerstvo, stanica Tchien-kung musela v júli a októbri narýchlo zmeniť kurz, pretože v oboch prípadoch hrozila z viny firmy SpaceX kolízia stanice so satelitom.

Britská televízia BBC pripomenula, že vedci už dlhšie poukazujú na riziko kolízií vo vesmíre a vyzývajú vlády jednotlivých krajín, aby sprístupnili informácie o satelitoch a vesmírnom odpade na obežnej dráhe Zeme. Iba družíc sa na obežnej dráhe v súčasnosti nachádza približne 30.000.

SpaceX má vo vesmíre 1900 družíc v rámci satelitnej konštelácie Starlink. Po dokončení projektu, ktorého cieľom je poskytovať satelitný internet po celom svete, by mala táto sústava pozostávať z až 12.000 družíc.

V novembri americká vesmírna agentúra NASA zrušila plánovaný výstup do otvoreného kozmu z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pre obavy z vesmírneho odpadu.