Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Alternatívne Nobelove ceny poznajú svojich laureátov

Na archívnej snímke je socha Alfreda Nobela v Štokholme. Foto: TASR/AP

Alternatívne Nobelove ceny udeľuje od roku 1980 nadácia Right Livelihood Award Foundation ako ocenenie za angažovanie sa v oblasti ľudských práv, verejného zdravia a dobrého spravovania spoločnosti.

Štokholm 29. decembra (TASR) - Laureátmi alternatívnych Nobelových cien sa tento rok stali traja ľudskoprávni aktivisti z Kamerunu, Ruska a Kanady a organizácia na ochranu životného prostredia z Indie. Informovala o tom v stredu v Štokholme nadácia Right Livelihood Award Foundation, ktorá tieto ceny každoročne udeľuje, píšu agentúry DPA a AP.

Medzi ocenenými je kamerunská právnička Marthe Wandouová, ktorá sa už 30 rokov venuje prevencii a boju proti sexualizovanému násiliu na deťoch – najmä na dievčatách, ako aj starostlivosti o obete takýchto činov. Vo svojej vlasti ohrozenej teroristickými útokmi a rodovo špecifickým násilím vyvinula komunitný model na ochranu detí.

Vladimir Sliviak z Ruska dostal cenu za posilnenie občianskej spoločnosti bojujúcej proti uhoľnému a jadrovému priemyslu v Rusku. Je spoluzakladateľom environmentálnej organizácie Ecodefense, ktorá patrí v Rusku medzi najstaršie a najvýznamnejšie združenia na ochranu životného prostredia.

Kanaďanka Freda Husonová bola ocenená za svoje nasadenie v súvislosti s ochranou práv príslušníkov indiánskeho kmeňa Wetsuweten a jeho kultúry a tiež v súvislosti s obranou Kanady pred "katastrofálnymi" projektmi výstavby ropovodov a plynovodov.

Právna iniciatíva za les a životné prostredie (LIFE) dostala ocenenie za svoju právnickú prácu, ktorou pomáha lokálnym indickým komunitám chrániť prírodné zdroje a vzoprieť sa napríklad voči neoprávnenej výstavbe poškodzujúcej životné prostredie či proti vyrubovaniu lesov.

"Ich dôležitým spoločným menovateľom je, že iných ľudí mobilizujú a povzbudzujú, aby sa postavili za vlastné práva a myšlienky a zorganizovali sa," povedal pre DPA riaditeľ nadácie Ole von Uexküll. "Vzhľadom na zhoršujúcu sa klimatickú krízu, silné vládne a korporátne záujmy, a dokonca hrozbu terorizmu tohtoroční laureáti dokazujú, že solidarita je kľúčom k lepšej budúcnosti pre všetkých," citovala von Uexkülla agentúra AP.

Alternatívne Nobelove ceny udeľuje od roku 1980 nadácia Right Livelihood Award Foundation ako ocenenie za angažovanie sa v oblasti ľudských práv, verejného zdravia a dobrého spravovania spoločnosti. Tento rok bolo nominovaných 206 osobností a organizácií z 89 krajín. Každý zo štyroch tohtoročných laureátov, ktorých vybrala medzinárodná porota, dostane aj finančnú odmenu vo výške milión švédskych korún (zhruba 95.000 eur). Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 1. decembra v Štokholme.