Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia UNESCO a veda

Anonymná osoba po vyše 20 rokoch vrátila nezvestné Darwinove zápisníky

Na snímke skica "stromu života" v jednom z dvoch zápisníkov britského prírodovedca Charlesa Darwina, ktorý sa záhadne vrátili na Cambridgeskú univerzitu - 22 rokov po tom, ako ich tam videli naposledy - v anglickom univerzitnom meste Cambridge v utorok 5. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Tieto malé knižky v koženej väzbe majú hodnotu mnohých miliónov libier a škola iniciovala celosvetovú výzvu na ich nájdenie.

Londýn 5. apríla (TASR) - Dva ukradnuté zápisníky britského prírodovedca Charlesa Darwina sa záhadne vrátili na Cambridgeskú univerzitu - 22 rokov po tom, ako ich tam videli naposledy. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

Tieto malé knižky v koženej väzbe majú hodnotu mnohých miliónov libier a škola iniciovala celosvetovú výzvu na ich nájdenie. "Sú v poriadku, v dobrom stave, sú doma," uviedla knihovníčka Cambridgeskej univerzity Jessica Gardnerová.

To, kto ich vrátil, však nie je známe. Zápisníky boli anonymne ponechané v darčekovej taške na podlahe knižnice predmetnej anglickej univerzity. Boli zabalené v tenkej fólii a nachádzali sa v pôvodnej modrej archivačnej škatuli.

K "zásielke" bola priložená prázdna listová obálka s vytlačeným stručným odkazom "Knihovník, šťastnú Veľkú noc, X". Taška sa nachádzala vo verejnej časti knižnice pred Gardnerovej kanceláriou, kde nie je kamerový systém.

Po náleze bol obsah tašky z bezpečnostných dôvodov preskúmaný políciou a odborníci potvrdili, že ide o originály zápisníkov.

Dvojica vzácnych dokumentov pochádza z konca 30. rokov 19. storočia - z obdobia, keď sa Darwin vrátil zo súostrovia Galapágy v Tichom oceáne. Na jednej strane nakreslil skicu "stromu života", čo bolo podkladom jeho evolučnej teórie.

Rukopisy naposledy videli v novembri 2000 po "internej žiadosti" o ich vyňatie z trezorovej miestnosti špeciálnych zbierok knižnice za účelom ich fotografovania. To, že chýbajú, sa zistilo až o dva mesiace neskôr pri bežnej kontrole.