Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Archeológovia objavili v mexickej džungli ruiny mayského mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Archeológovia toto mesto pomenovali Ocomtún, v mayskom jazyku kamenný stĺp, keďže sa tam nachádza množstvo týchto valcovitých útvarov.

Mexiko 22. júna (TASR) - Pozostatky starodávneho mayského mesta objavili archeológovia hlboko v džungli na mexickom polostrove Yucatán. Experti tam našli viacero pyramídových stavieb s výškou viac ako 15 metrov. Informáciu priniesla v stredu stanica BBC News.

Keramika objavená na tomto mieste naznačuje, že bolo osídlené v rokoch 600 až 800 nášho letopočtu, v chronológii mezoamerických civilizácií ide o tzv. neskorú klasickú dobu.

Archeológovia toto mesto pomenovali Ocomtún, v mayskom jazyku kamenný stĺp, keďže sa tam nachádza množstvo týchto valcovitých útvarov. Stĺpy boli pravdepodobne súčasťou vchodov do miestností v horných častiach budov.

Mayská civilizácia sa považuje za jednu z najväčších civilizácií západnej pologule, ktorá sa preslávila pyramídovými chrámami a veľkými kamennými stavbami v oblasti dnešného južného Mexika, Guatemaly a Belize.

Novo objavené ruiny sa nachádzajú v ekologickej rezervácii v mexickom štáte Campeche, v oblasti tak husto zarastenej vegetáciou, že dosiaľ bola iba málo preskúmaná.

Národný ústav antropológie a histórie (INAH) uviedol, že objav je výsledkom terénnych prác zameraných na dokumentáciu archeologických lokalít strednej časti Mayskej nížiny, oblasti s rozlohou 3000 kilometrov štvorcových neobývanej džungle.

Letecké laserové skenovanie, ktoré vykonala Houstonská univerzita (UH), pomohlo výskumnému tímu odhaliť "početné zoskupenia predhispánskych stavieb", dopĺňa INAH.

"Táto lokalita slúžila ako dôležité regionálne centrum," uviedol vedúci výskumného tímu Ivan Šprajc zo Slovinska.

Lokalita pravdepodobne prešla výraznými zmenami medzi rokmi 800 a 1000 nášho letopočtu - predtým, ako sa stala obeťou pádu civilizácie nížinných Mayov v 10. storočí.