Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Archeológovia objavili v peruánskom chráme sieť podzemných chodieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Archeológovia sa domnievajú, že podzemné chodby, ktoré sú všetky navzájom prepojené, boli vystavané 1200 až 200 rokov pred naším letopočtom na predhorí Ánd

Lima 31. mája (TASR) - Archeológovia objavili v peruánskom chráme Chavín de Huántar starom viac ako 3000 rokov sieť podzemných chodieb. Podľa odborníkov sú chodby staršie ako samotný chrám. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú v pondelok zverejnila agentúra Reuters.

Chavín de Huántar, ktorý patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, sa nachádza v peruánskej časti pohoria Andy vo výške 3200 metrov nad morom. Kedysi slúžil ako administratívne a náboženské centrum pre ľudí z celého regiónu.

Podľa archeológa Johna Ricka zo Stanfordskej univerzity, ktorý sa tiež zúčastnil na vykopávkach, boli podzemné chodby vybudované skôr, než chrámové labyrintové galérie.

Archeológovia sa domnievajú, že podzemné chodby, ktoré sú všetky navzájom prepojené, boli vystavané 1200 až 200 rokov pred naším letopočtom na predhorí Ánd. "Tieto podzemné chodby majú úplne odlišnú technológiu výstavby. Nesú znaky starších období, ktoré sme v podzemných chodbách nikdy predtým nezaznamenali," uviedol Rick.

Chavín de Huántar sa stal svetovým dedičstvom UNESCO v roku 1985, pripomína Reuters.