Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Astúrsku cenu za vedu získali štyria experti na umelú inteligenciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hinton a Bengio už v roku 2018 dostali Turingovu cenu, ktorá je niekedy označovaná ako "Nobelova cena za informatiku".

Madrid 15. júna (TASR) - Tohtoročnú španielsku Cenu princeznej astúrskej za vedecký výskum získali v stredu štyria vedci, všeobecne považovaní za priekopníkov v oblasti umelej inteligencie. Informovala o tom agentúra AFP.

Porota ocenila dvojicu Britov - Geoffreyho Hintona a Demisa Hassabisa -, ako aj Francúza Yanna LeCuna a Kanaďana Yoshuu Bengia za "prínos k rozvoju umelej inteligencie a jej plnú integráciu do spoločnosti".

"Ich prínos k rozvoju 'hlbokého učenia' viedol k významnému pokroku v takých rôznorodých technikách, ako je rozpoznávanie reči, vnímanie objektov, strojový preklad, optimalizácia stratégií, analýza štruktúry bielkovín alebo lekárska diagnostika," uvádza porota.

Hinton a Bengio už v roku 2018 dostali Turingovu cenu, ktorá je niekedy označovaná ako "Nobelova cena za informatiku".

Hlboké učenie zahŕňa vytváranie počítačových programov, ktoré voľne napodobňujú štruktúru zvieracích mozgov s mnohými vrstvami umelých neurónov spracovávajúcimi údaje.

Táto metóda sa všeobecne považuje za sľubný nástroj na vývoj autonómnych áut a iných futuristických technológií.

Cena princeznej astúrskej, ktorej súčasťou je prémia 50.000 eur, je jedným z ôsmich ocenení, ktoré každý rok udeľuje nadácia pomenovaná po (aktuálnej) korunnej princeznej Leonor. Ďalšími kategóriami sú spoločenské vedy či šport.

Ceny sa udeľujú na jeseň v meste Oviedo na slávnostnom ceremoniáli, ktorý v priamom prenose vysiela verejnoprávna televízia.