Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Biológovia sa podieľajú na výskume ohrozených ekosystémov v Andách

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Čierny dub je jedným z najdôležitejších symbiotických ektomykoríznych stromov v Kolumbii. Je to pomaly rastúci strom s obmedzenou reprodukciou.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Čierny dub je jedným z najdôležitejších symbiotických ektomykoríznych stromov v Kolumbii. Je to pomaly rastúci strom s obmedzenou reprodukciou, ktorý je zároveň ohrozený pre odlesňovanie a selektívny výrub. Biológovia z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) nadviazali spoluprácu s vedcami z University of Rosario v Bogote a spoločne študujú ektomykorízne huby v tropických ekosystémoch kolumbijských Ánd. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Zameriavame sa na druhovo najbohatší rod Russula, pretože jeho diverzita v tropických oblastiach je pre vedu z dôvodu nedostatku štúdií stále neznáma. V spolupráci s kolegami z Kolumbie sme preto spojili molekulárne, morfologické, ekologické a biogeografické údaje a vypracovali sme koncepty pre dva nové druhy – Russulafloriformis a Russulaferruginea, ktoré sme opísali z horských lesov Kolumbie," vysvetlil Slavomír Adamčík z laboratória Molekulárnej ekológie a mykológie Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV. Dáta, ktoré vypracovali slovenskí biológovia, boli začlenené do širšieho výskumu dôležitého pre ochranu ekosystémov v Andách. "Poznanie diverzity a ekologickej úlohy symbiotických húb je kľúčom k pochopeniu možnosti reintrodukcie čierneho duba," zdôraznil vedec a dodal, že výskum rodu Russula je len na začiatku.

"Očakávame, že v kolumbijských Andách bude niekoľko desiatok druhov húb z tohto rodu. Pred naším výskumom bolo z krajiny opísaných už šesť druhov. Celkovú diverzitu rodu Russula v tejto oblasti budeme odhadovať kombináciou DNA pôdnych vzoriek a plodníc," priblížil prácu na výskume Adamčík. Prácu v teréne biológovia využívajú aj na popularizáciu vedeckých výsledkov v miestnych komunitách v kolumbijských provinciách Huila a Santander.