Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Biomedicínske centrum SAV: Kliešte môžu na ľudí prenášať rôzne choroby

Na ilustračnej snímke kliešte v Petriho miske. Foto: TASR - František Iván

Kliešte infikované kliešťovou encefalitídou sa nenachádzajú rovnomerne na celom území Slovenska. Ich výskyt je podľa vedcov sústredený len na určité miesta, takzvané endemické oblasti alebo ohniská.

Bratislava 29. marca (TASR) - Kliešte, ktoré sa začínajú koncom marca objavovať opäť v prírode, môžu prenášať na človeka rôzne ochorenia. Jedným z nich je aj kliešťová encefalitída, vírusové ochorenie prenášané kliešťom obyčajným. Na Slovensku podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR zaznamenajú ročne 90 – 160 prípadov kliešťovej encefalitídy. Informuje o tom Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) na svojom webe.

Priebeh kliešťovej encefalitídy môže byť podľa vedcov veľmi rôznorodý. "Približne dve tretiny infekcií sú asymptomatické, ďalej sa môže vyskytnúť široká škála príznakov od chrípke podobného ochorenia až po zápal mozgu a mozgových blán. V poslednom prípade ochorenie vyžaduje hospitalizáciu, zanecháva často trvalé následky a približne v jednom percente končí smrťou," uviedla Martina Ličková z BMC SAV.

Kliešte infikované kliešťovou encefalitídou sa nenachádzajú rovnomerne na celom území Slovenska. Ich výskyt je podľa vedcov sústredený len na určité miesta, takzvané endemické oblasti alebo ohniská. "V týchto miestach môže byť infikovaných približne jedno až päť percent kliešťov. Najznámejšie ohniská sa nachádzajú napríklad v okresoch Banská Bystrica, Rožňava, Poltár, Lučenec, Detva, Trenčín, Považská Bystrica, Zlaté Moravce," poznamenala vedkyňa. V endemických oblastiach predstavuje riziko aj pitie nepasterizovaného ovčieho alebo kozieho mlieka, ktoré môžu byť zdrojom menších epidémií.

Ličková poznamenala, že v posledných desaťročiach sa dá pozorovať zvyšujúci sa trend prípadov kliešťovej encefalitídy nielen na Slovensku, ale aj v iných európskych krajinách. Spoľahlivú ochranu pred ochorením podľa nej predstavuje vakcinácia.