Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Británia a Švajčiarsko podpísali dohodu o podpore vedeckého výskumu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR

Británia tvrdí, že bola vylúčená z hlavného programu EÚ Horizont Európa, ktorý financuje výskum, z jadrového regulačného orgánu Euratom, aj zo skupiny pre satelitné monitorovanie Copernicus.

Londýn 11. novembra (TASR) - Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko podpísali vo štvrtok dohodu o podpore spolupráce medzi poprednými výskumnými a inovačnými komunitami oboch krajín. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Britsko-švajčiarska dohoda sa zameriava na prehĺbenie vzťahov "v troch kľúčových pilieroch - v hĺbkovej vede, priemyselnej komercializácii, medzinárodných normách a regulácii", uvádza sa vo vyhlásení vlády Spojeného kráľovstva.

Pri podpise memoranda o porozumení v Londýne britský minister pre vedu a inovácie George Freeman uviedol, že Švajčiarsko je "domovom prvotriedneho výskumu v oblasti prírodných vied - najmä neurovedy a vakcín, kvantových, vesmírnych, finančných a čistých technológií", ako aj priemyslu zameraného na optimalizáciu zdrojov vrátane zachytávania a využívania uhlíka.

"Spolu so švajčiarskymi ministrami máme jasno v tom, že chceme prehĺbiť konkrétnu spoluprácu v oblasti výskumných štipendií, priemyselných inovácií a regulačných noriem v nových technologických odvetviach," povedal Freeman. V Spojenom kráľovstve a Švajčiarsku sídli desať z 20 najlepších výskumných univerzít v Európe.

Londýn len niekoľko dní pred týmto podpisom vyzval Európsku úniu, aby odblokovala prístup britských výskumníkov k európskym vedeckým programom, ktorý je podľa neho stanovený v obchodnej dohode po brexite, pripomína AFP.

Británia tvrdí, že bola vylúčená z hlavného programu EÚ Horizont Európa, ktorý financuje výskum, z jadrového regulačného orgánu Euratom, aj zo skupiny pre satelitné monitorovanie Copernicus.

Británia začala v auguste sporné konanie s EÚ v súvislosti so svojím vylúčením z vedecko-výskumných programov bloku, pričom využila mechanizmus stanovený v dohode o EÚ po brexite. Išlo o prvé takéto súdne konanie, ktoré Spojené kráľovstvo začalo proti EÚ od brexitu.