Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Britskí vedci použili úpravu génov na zvýšenie vitamínu D v rajčinách

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Paradajky prirodzene vytvárajú množstvo východiskových chemických látok na tvorbu vitamínu D.

Londýn 24. mája (TASR) - Britskí vedci použili technológiu na úpravu génov s cieľom vytvoriť obohatené paradajky so zvýšeným obsahom vitamínu D. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky stanice Sky News.

Sky News sa odvoláva na výskum zverejnený v pondelok v žurnále Nature Plant. Vedci z výskumného inštitútu John Innes Centre v anglickom meste Norvich túto paradajku vytvorili tak, že deaktivovali jeden z jej génov.

Paradajky prirodzene vytvárajú množstvo východiskových chemických látok na tvorbu vitamínu D. Tieto rastliny ich však využívajú na výrobu iných látok na svoju potrebu, píše Sky News.

Odstránením génu, ktorý túto chemickú zmenu spôsobuje, vedci zvýšili úroveň prekurzorov vitamínu D. Slnečné žiarenie dopadá na listy a paradajky následne tieto chemické látky pretvárajú na vitamín D3.

"Štyridsať percent Európanov trpí nedostatkom vitamínu D a na svete je to až miliarda ľudí," povedala profesorka Cathy Martinová z John Innes Centre. "Paradajky môžu byť vyvíjané ako udržateľný rastlinný zdroj vitamínu D3," dodala.

Úprava génov je zásadne odlišná od tradičnej genetickej modifikácie (GM). Väčšina geneticky modifikovaných produktov obsahuje syntetický gén alebo gén vložený z iného organizmu. Súčasná britská legislatíva, ktorá je prevzatá z európskeho práva, nerozlišuje medzi GM a úpravou génov, vysvetľuje Sky News a dodáva, že preto je "prakticky nemožné" dodať geneticky upravené produkty na trh.

Nový zákon, ktorý má britská vláda predstaviť v stredu, má obmedzenia v tejto oblasti zmeniť. Táto právna norma má uľahčiť vývoj a predaj geneticky obohatených obilnín.